Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Column Laurens Maartens, Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij:

Brexit of Engxit?

De berichtgeving over de impact van een eventuele Brexit richt zich voornamelijk op een mogelijke opsplitsing van de EU. Er is echter een reële mogelijkheid dat Groot-Brittannië zelf nog sneller uit elkaar valt. De spanning op financiële markten neemt snel toe naarmate de stemronde in Groot-Brittannië op donderdag 23 juni over het EU-lidmaatschap dichterbij komt. In het weekend bleek uit enkele peilingen dat het kamp dat binnen de EU wil blijven de voorsprong nipt heeft heroverd op de Brexit-beweging. Dat was maandag meteen goed voor een koersstijging van ruim 3% op de Europese beurzen. Op valutamarkten schoot het pond de afgelopen dagen met 2% omhoog ten opzichte van de euro.

Het valt op dat er in de berichtgeving rondom de mogelijke Brexit heel veel aandacht is voor de gevolgen voor de EU en voor de wijze waarop de relatie tussen de unie en Groot-Brittannië opnieuw vormgegeven kan worden. Er werd al gespeculeerd op een vechtscheiding en een Brits vertrek zou volgens commentatoren een eerste stap zijn tot een uitstroom van nog veel meer landen. Er is weinig aandacht voor wat er in dit scenario met Groot-Brittannië kan gebeuren.

Brexit wordt Engxit
In grote delen van het land is een ruime meerderheid voor het EU-lidmaatschap. In het najaar van 2015 gaf deze band met Europa zelfs de doorslag in een Schots referendum om niet te kiezen voor afscheiding van de rest van Groot-Brittannië. Het ligt voor de hand dat in Schotland de roep om zelfstandig aansluiting te zoeken bij de EU snel luider wordt na een Brexit. Ook in andere gebieden staat de bevolking niet te springen om afscheid te nemen van de band met Europa. Veel boeren in Wales zijn bijvoorbeeld sterk afhankelijk van de landbouwsubsidies die door Brussel worden verstrekt.

Noord-Ierland is helemaal in geval apart. Omdat het land grenst aan EU-lid Ierland, dreigt de regio in één klap uit te groeien tot het belangrijkste smokkelgebied op het continent. Allerlei goederen en mensen kunnen via deze achterdeur alsnog Groot-Brittannië binnenkomen. Het hermetisch afsluiten van de grens zou een zeer kostbare zaak worden. Bovendien ontstaan dan allerlei nieuwe problemen. Er zijn bijna 30.000 Ieren die in Noord-Ierland werken. Voor die groep zou het onmogelijk worden om elke dag naar kantoor te gaan.

Engeland tegen de rest
Het is geen toeval dat degenen die het hardst schreeuwen om een Brexit allemaal afkomstig zijn uit Engeland. Boris Johnson is als voormalige burgemeester van Londen bijvoorbeeld het meest prominente gezicht van het kamp dat ervoor strijdt om de EU de rug toe te keren. En Nigel Farage – leider van de UK Independence Party - is vlakbij Londen geboren en heeft jarenlang als handelaar in de stad gewerkt.
Hun roep om een Brexit echoot nauwelijks na in Schotland, Wales en Noord Ierland. Als politici uit deze gebieden al het nieuws halen met uitspraken over het referendum, is dat bijna altijd om ervoor te pleiten voor het EU-lidmaatschap. Je gaat je haast afvragen of er misschien beter gestemd kan worden om als Engeland uit Groot-Brittannië te stappen dan om het hele land terug te trekken uit de EU.

Groot-Brittannië als onbeduidende handelspost
De Franse minister van Economie Emmanuel Macron vertelde dit weekend in een interview dat Groot-Brittannië na een Brexit niet meer zou zijn dan een kleine, geïsoleerde handelsnatie aan de rand van Europa. Hij vergeleek het land in dit scenario met kanaaleiland Guernsey. Hoewel Macron uiteraard flink overdrijft, stapelt het bewijs zich op dat de Britse economie een flinke tik krijgt bij een vertrek uit de EU.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwde dat de economie van het land met 5% zal krimpen in de drie jaar na een Brexit. In die schatting is nog niet eens rekening gehouden met de mogelijkheid dat Groot-Brittannië zelf ook uit elkaar valt door een afscheiding van Schotland en de dreigende problemen in Noord-Ierland. Met het oog op de in potentie enorme gevolgen en de ontwikkelingen in de peilingen is een flinke opluchtingsrally van het Britse pond op vrijdag momenteel nog het meest waarschijnlijke scenario.

Voor meer informatie:
Laurens Maartens
Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij
Beursplein 5
1012 JW Amsterdam
Tel: 020-5782434
Laurens@nbwm.nl

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (www.nbwm.nl). Hij is in 1998 zijn loopbaan begonnen bij de Zwitserse bank UBS. Sindsdien is hij werkzaam geweest bij verschillende partijen in binnen- en buitenland. Hij geeft commentaar op de actuele valuta-ontwikkelingen in kranten, op websites en op de radio. Daarnaast verzorgt hij lezingen en trainingen voor ondernemers op het gebied van valutamanagement. Hij drukt daarbij deelnemers op het hart om vooral te kiezen voor eenvoudige en goedkope valutaproducten. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.

Publicatiedatum: