Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Alain Tulpin en Johan Vrijland: "Engeland was, is en blijft importland"

Wat zijn de gevolgen van een Brexit voor de AGF-handel?

Tholen - Het Verenigd Koninkrijk is verscheurd geraakt over de vraag of het lid moet blijven van de Europese Unie. Op 23 juni spreken Britse kiezers zich uit in een referendum. Uit onderzoek van kredietverzekeraar Atradius, exportvereniging Fenedex en ondernemersvereniging EVO blijkt dat twee derde van de Nederlandse exporteurs denkt dat het Verenigd Koninkrijk bij de Europese Unie blijft. En als het toch van een Brexit komt, dan verwachten evenveel ondernemers dat de gevolgen voor de handel meevallen. Johan Vrijland en Alain Tulpin geven hun visie op de mogelijke gevolgen voor de AGF-handel.



Johan Vrijland: Je krijgt dan een soort 'tweede Noorwegen'
"Ik zie een Brexit zelf niet direct gebeuren, maar kan het natuurlijk niet uitsluiten", reageert groente-exporteur Johan Vrijland van JNV Produce Marketing. "De (geld)markt loopt al vooruit op een mogelijke Brexit en dat heeft de afgelopen maanden al een behoorlijke reactie gegeven op de koers van de Engelse pond. Ook de moord op de politica Jo Cox gisteren had direct invloed op de wisselkoers."

"Vaststaat dat Engeland een importland was, is en blijft. Men zal ook bij een Brexit groenten en fruit moeten blijven importeren. In het geval van een Brexit zal er een nieuw handelsverdrag moeten komen. Je krijgt dan een soort 'tweede Noorwegen', waar we als Nederland ook naar toe exporteren. In eerste instantie zal er wat rimpeling in de handelsstromen ontstaan, maar dat vindt ongetwijfeld zijn weg wel weer", verwacht Johan.

"Een vrijwel zeker gevolg van een Brexit zou de daling van het pond zijn, zodat de prijzen van importproduct in Engeland zullen stijgen. Mede hierdoor zal er een 'mini-crisis' in Engeland ontstaan omdat het importproduct duurder wordt en men minder te besteden heeft. De supermarkten zullen hun retailprijzen gelijk willen houden. Ik verwacht dat men zich dan nog meer zal concentreren op een wat meer inferieur product. Dat is nu al gaande onder invloed van de discounters en zal bij een Brexit versterkt voortzetten."

Alain Tulpin: "Gevolgen voor AGF-handel minimaal"
Een Brexit zal zeker invloed hebben, maar op handelsgebied zal het wel meevallen, verwacht Alain Tulpin van Tulpin Group. "Vooral operationeel zullen er wat zaken veranderen. Als het gaat om groenten en fruit kunnen we kort zijn: Engeland gaat van oktober tot mei echt geen rapen en aardappelen eten. Al met al zullen de gevolgen voor de AGF-handel minimaal zijn. Er wordt ontzettend veel gedramatiseerd, en daar moeten we niet aan mee gaan doen. Ik heb ook eens rondgevraagd bij klanten en die geven ook aan dat ze gewoon blijven importeren zoals ze nu doen."

Hij heeft al jaren ervaring met de handel naar Engeland: "Als het gaat om douane gaan we ruim 20 jaar terug in de tijd, stel dat de Brexit doorgaat. We spreken dan over een onderwerp zoals de fiscale vertegenwoordiging. Wat betreft aardbeien uit Egypte wordt volgens de Europese wetgeving één op de tien bemonsterd op pesticiden. Hoe zal dat zijn als er een Brexit is? Er komen heel veel vragen waar we nu nog geen antwoord op weten, dus het is koffiedik kijken. Toch wordt de soep nooit zo heet gegeten als het wordt opgediend. Engeland zal zelf ook te maken krijgen met problemen. Als ze uit de EU stappen zullen de douanezaken bij de Kanaaltunnel waarschijnlijk worden verschoven naar Dover. Aan de kant van Frankrijk is er voldoende plaats voor vrachtwagens, maar op de Eurotunnel terminal in Folkestone niet. Engeland zal dan heel wat parkings moeten aanleggen en infrastructuur voor douane, KCB/VWA en douane-agenten. Ook met het migranten-probleem zal Engeland dan extra veel problemen krijgen waar Europa niet meer bij zal helpen."

Hij geeft aan dat de consequenties ook niet meteen worden gemerkt stel dat de Brexit doorgaat. "Maatregelen worden niet van de één op andere dag ingevoerd, dat zal minstens twee jaar duren. De handel gaat gewoon door, ze blijven gewoon fruit uit Europa eten. Als ze invoerrechten gaan rekenen schieten ze zichzelf ook in de voeten." Hij snapt ook dat Engeland toentertijd niet is overgestapt naar de euro. "Als dat was gebeurd, waren ze nu een stuk armer geweest."

Reacties vanuit VK
De Britse importeur Rob Cullum van Pacific Produce schat in dat het op korte termijn beter is om in de EU te blijven. "De gevolgen van een Brexit op lange termijn zijn niet in te schatten. De EU heeft serieuze problemen om op te lossen. Waarschijnlijk zou het voor meer landen beter zijn om eruit te gaan. Een hervorming van de EU is noodzakelijk. Als 51% voor stemt, is dat een duidelijk signaal. "

Ian Reid (Redfox) ziet problemen voor headhunters. Bedrijven in het Verenigd Koninkrijk zullen geen mensen aannemen, want iedereen zal wachten tot het weer kalm is. Maar er blijft een tekort aan goed personeel (executives). Hij verwacht niet dat buitenlandse medewerkers (als Polen die fruit plukken) niet meer in de UK zouden mogen werken. "Dat zou een ramp betekenen oor de industrie."

Voor meer informatie:
JNV Produce Marketing
Honderdland 242
2676 LV Maasdijk
Tel: 0031 174241400
Fax: 0031 174244942
sales@jnvproduce.nl

Voor meer informatie:
Alain Tulpin
Tulpin Group
Tel: +32 59 80 66 33
tulpingroup@skynet.be
www.tulpingroup.eu

Auteurs: Gertrude Snoei en Izak Heijboer
Bron: www.agf.nl
Publicatiedatum: