Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jazz-verkoop bij Enzafruit loopt veel sneller dan gepland

"Slecht weer heeft supergroot effect op appelconsumptie"

Tholen - De afzet van de overzeese appelen van Enzafruit en met name de variëteit Jazz verloopt bijzonder voorspoedig. De vraag ligt hoger dan het aanbod en het ziet ernaar uit dat er geen goede aansluiting gemaakt kan worden naar het Europese seizoen. "Tot nu toe hebben we ongeveer een derde verkocht en loopt het boven verwachting. Vooral voor de Jazz gaat de afzet sneller dan we eigenlijk zouden willen. Het belooft opnieuw een goed seizoen te worden", vat Tony Fissette de situatie samen.

Meer appelen

Hij geeft aan dat het een combinatie van factoren is die de markt beïnvloedt. "De gemiddelde prijzen van alle variëteiten zijn hoger dan vorig jaar en bij allemaal kunnen we ook spreken van een vlotte verkoop. Daarnaast raken bepaalde Europese variëteiten op en zien retailers dat de kwaliteit van sommige Europese appelen vermindert. Ook het EK heeft een goede invloed. Met name als het rond de wedstrijden slecht weer is, worden er binnen meer appelen gegeten. Bij dit soort fruit heeft minder weer altijd een super effect op de consumptie."


Tony Fissette tijdens Fruit Logistica 2016.

Duidelijke vraag
Tony is een rasoptimist als het gaat om 'zijn' appelen. "Mijn ganse leven heb ik al kwaliteit verkocht en dat is geweldig om te zien. Er is heel duidelijk een vraag naar hardfruit uit het Zuidelijk Halfrond. Het Cox-seizoen is ten einde. Royal Gala is ook voor het grootste deel achter de rug en verloopt heel vlotjes. Daarnaast doen de Pink Lady en Braeburn het super. Bij Jazz zitten we ver voor op schema. We moeten echt oppassen dat we niet in de knoei geraken met onze programma's."

Hoge prijzen

Begin dit seizoen vertelde Tony dat het echt 'vechten' was om zijn volumes binnen te krijgen. "Toch is het me goed gelukt en heb ik wat kunnen 'afknabbelen' van Azië en Amerika door te bewijzen dat we ook in Europa hele goede prijzen kunnen krijgen. Een voorbeeld: tussen Jazz en Braeburn is een prijsverschil van 8 tot 9 euro per doos en dat bewijst duidelijk de toenemende populariteit van Jazz. Had ik vijf jaar geleden gehoord dat we deze prijzen voor de Jazz-appel zouden maken, dan had ik het niet geloofd."



Geen aansluiting
Zoals gezegd gaan de verkopen veel sneller dan gepland, dus Enzafruit verwacht niet dat de aansluiting met het Europese seizoen gemaakt kan worden. "We verwachten sowieso een gat. Omdat dit de komende jaren een probleem kan worden hebben we besloten om vanaf volgend seizoen een maand langer door te gaan met het Europese seizoen. Zo proberen we een groter venster te voorkomen. Er zijn ondertussen ook al meer Jazz-bomen aangeplant in Europa." In Nieuw-Zeeland hebben veel telers momenteel de voorkeur om Envy te produceren. "In Azië krijgen ze tussen de 75 en 80 Amerikaanse dollar per doos. Dat zijn 'crazy' prijzen, echt wonderbaarlijk."

Voor meer informatie:
Tony Fissette
Enzafruit New Zealand Continent
Tongersesteenweg 135
3800 Sint- Truiden - België
Tel: +32 11 68.99.41
Fax: +32 11 68.81.09
www.enzafruit.be
continent.info@enzafruit.be