Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Geert Bourgeois: "Unieke aanpak"

Duurzaamheidsrapport Responsibly Fresh overhandigd aan minister-president

De Belgische afzetcoöperaties voor groenten en fruit, beter gekend als 'de veilingen', en hun producenten komen hun engagementen voor duurzame ontwikkeling na. In 2012 lanceerde het VBT samen met de veilingen en hun producenten het collectief duurzaamheidsproject en -keurmerk Responsibly Fresh. De verschillende deelnemers gingen toen elk een specifiek engagement aan.

Het tweede duurzaamheidsrapport, dat handelt over de periode 2014-2015, toont aan dat de deelnemers in hun opzet slaagden en blijvend inspanningen leveren om duurzaam te ontwikkelen. Daarbij blijft het collectief karakter van het project belangrijk. Het duurzaamheidsrapport werd op 15 juni door het VBT, in aanwezigheid van de deelnemende veilingen, overhandigd aan Vlaams Minister-president Geert Bourgeois.

Klik hier voor het duurzaamheidsrapport


Rita Demaré en Geert Bourgeois.

Minister-president: "Noodzakelijk initiatief"
Geert Bourgeois: "De consument hecht steeds meer belang aan gezonde en duurzame voeding en is bereid hier een hogere prijs voor te betalen. Responsibly Fresh is daarom een prachtig en noodzakelijk initiatief van het VBT. Het collectieve karakter, de samenwerking van de hele coöperatief georganiseerde sector, is uniek. En slim, want door samen duurzaam te ondernemen, vergroot de impact. Responsibly Fresh verstevigt het kwaliteitsimago van de Vlaamse groente- en fruitsector waardoor we ons bovendien internationaal kunnen onderscheiden als voorloper in duurzame ontwikkeling."

Responsibly Fresh: collectief duurzaam ontwikkelen

Het tweede duurzaamheidsrapport van Responsibly Fresh gaat in op de duurzaamheidsuitdagingen waarvoor de coöperatief georganiseerde sector van verse groenten en fruit staat. Het beschrijft de strategie die Responsibly Fresh aanwendt om die uitdagingen als sector collectief aan te pakken. Bij de start van Responsibly Fresh als duurzaamheidsproject gingen de verschillende deelnemers elk een specifiek engagement aan, dat zij door de jaren heen waar maakten.

Het VBT ondersteunde het inbouwen van duurzaamheidscriteria in bestaande kwaliteitssystemen. De afzetcoöperaties behaalden verschillende cycli op rij een certificaat voor een charter duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). De producenten vulden de basisvoorwaarde voor deelname aan Responsibly Fresh, een certificaat voor GLOBALG.A.P. of Vegaplan, blijvend in.

Verder inventariseerden de afzetcoöperaties de progressie van hun producenten voor verschillende duurzaamheidscriteria door opnieuw een collectief dossier op te stellen, na een nulmeting bij de start van Responsibly Fresh en een eerste collectief dossier in 2014. Het collectief dossier omvat 49 duurzaamheidscriteria en werd opgemaakt met de input van 2.652 producenten, alle producenten met een omzet van meer dan €25.000. Laurien Danckaerts, VBT-verantwoordelijke voor het duurzaamheidsrapport: 'Op quasi alle duurzaamheidscriteria in het collectief dossier is duidelijk progressie te merken, onder meer dankzij de ondersteuning van de producenten door hun coöperatie.' De gerealiseerde en geplande maatregelen in het collectief dossier bestrijken verschillende duurzaamheidsthema's en gaan van energie- en waterbesparende teelttechnieken, over geïntegreerde teelt, naar specifieke voorzieningen voor de medewerkers, tot professionele opleidingen en deelname aan het socio-cultureel leven in de omgeving door de producenten zelf.
De stand van zaken van het collectief dossier en de actiepunten uitgewerkt binnen de charters, aangevuld met relevante bedrijfsinformatie van de deelnemers vormen de inhoud van het duurzaamheidsrapport. Het rapport werd opgesteld volgens de richtlijnen van het Global Reporting Initiative (GRI), een internationaal gekende standaard voor transparante duurzaamheidsrapportering.



Vijf deelnemers
Aan Responsibly Fresh namen initieel vijf afzetcoöperaties deel: Belgische Fruitveiling, BelOrta, Coöperatie Hoogstraten, Limburgse Tuinbouwveiling en REO Veiling. In 2014 trad Veiling Haspengouw toe, waardoor de draagwijdte en de impact van het project vergrootte. Ook de inhoud van het project werd uitgebreid met de opstart van een luik Zuidwerking. De deelnemers aan Responsibly Fresh willen boerenorganisaties in het Zuiden ondersteunen, vanuit de overtuiging dat coöperatief ondernemen voor hen een meerwaarde kan betekenen. Tussen duurzaamheid en coöperatief ondernemen bestaat namelijk een duidelijke link en daarvan zijn de Responsibly Fresh-deelnemers reeds jaren overtuigd.
Met deze verschillende inspanningen neemt de coöperatief georganiseerde sector van verse groenten en fruit zijn verantwoordelijkheid voor de verduurzaming van de agro-voedingsketen. Deze inspanningen worden via het keurmerk Responsibly Fresh gecommuniceerd aan de volgende schakels in de keten. Responsibly Fresh is zo een herkenningsteken voor afnemers en stakeholders geïnteresseerd in duurzame ontwikkeling in de sector. Ook de komende jaren blijven de deelnemers de uitdaging aangaan om als sector verder duurzaam te ontwikkelen. Rita Demaré, VBT-voorzitter, stelt dat daarbij wordt gestreefd naar samenwerking met stakeholders en aansluiting met externe duurzaamheidsinitiatieven, zoals de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties: 'In de komende maanden zullen wij bekijken welke SDG's voor onze sector relevant zijn. De SDG's vormen een internationale strategie om duurzame ontwikkeling te verwezenlijken. We vinden het dan ook belangrijk om ons daarvoor via Responsibly Fresh te engageren.'

Bezoek aan witloofteler
Het duurzaamheidsrapport werd voorgesteld op het witloofbedrijf van Marnick en Maddy De Visschere in Koolskamp. De witloofproductie is GlobalGAP gecertificeerd. De teelt gebeurt op ongeveer 100 ha grond. Jaarlijks wordt op het bedrijf 2.000 ton witloof van hoge kwaliteit geproduceerd dat het Flandria en Responsibly Fresh keurmerk draagt. De vermarkting van het witloof verloopt via de afzetcoöperatie REO Veiling, waar Marnick ook bestuurder is. Marnick en Maddy richtten het tuinbouwbedrijf in 1988 op met de teelt van sla en kolen. In 1989 werd gestart met de productie van witloof. Met een duidelijke focus op innovatie en progressie veranderde het bedrijf van een typisch gemengd bedrijf met vee, graangewassen en groenten naar een bedrijf gespecialiseerd in witloof. In de afgelopen jaren ontwikkelden Marnick en Maddy het bedrijf verder met aandacht voor de kwaliteit van de witloofproductie, de milieu-impact van de activiteiten en het welzijn van de medewerkers. Er werd geïnvesteerd in automatisatie, wat leidde tot een optimaal gebruik van natuurlijke hulpbronnen en een verbeterd welzijn voor de medewerkers.

Op het bedrijf zijn verschillende voorbeelden te zien van duurzaamheidscriteria die zijn opgenomen in het collectief dossier. De productie van witloof gebeurt geïntegreerd, met bijzondere aandacht voor een rationele toepassing van meststoffen, irrigatie en gewasbescherming. Monitoring van schadelijke organismen door externen zorgt voor onafhankelijke informatie, waardoor het gebruik van
gewasbeschermingsmiddelen sterk gereduceerd kon worden. Na de oogst worden de witloofwortels bewaard in koelkamers. De koelkamers werden gebouwd met het oog op rationeel energiegebruik. Ze zijn goed geïsoleerd en de helft van de verbruikte energie wordt geleverd door zonnepanelen. Tijdens het forceren van de wortels wordt bemesting accuraat uitgevoerd volgens analyses en adviezen. Het forceren gebeurt op regenwater, dat hergebruikt wordt met nauwe monitoring van de waterkwaliteit. Na het marktklaar maken van het witloof worden de geforceerde wortels gebruikt als diervoeder door collega-landbouwers. Ander organisch afval wordt gecomposteerd en gebruikt als bemesting. Marnick en zijn vrouw Maddy runnen samen het bedrijf en hebben een twintigtal seizoenarbeiders in dienst. Het welzijn van de medewerkers wordt gegarandeerd. De operationele processen zijn aangepast met het oog op ergonomie. De medewerkers beschikken over eigen appartementen op het bedrijf. Marnick en Maddy willen het bedrijf ook in de toekomst blijven runnen op een transparante manier met aandacht voor de economische, ecologische en sociale aspecten van duurzame ontwikkeling.

Voor meer informatie:
Philippe Appeltans
VBT Algemeen secretaris
www.vbt.eu
www.responsibly-fresh.eu
Publicatiedatum: