Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jordanië: teelt medjool-dadels wordt verviervoudigd

De internationale vraag naar medjool-dadels neemt toe. Daarom is Jordanië van plan om in de nabije toekomst zijn productie van het fruit te verviervoudigen. Mohammad Abu Ayyash is lid van de raad van bestuur van een vereniging van dadeltelers. Volgens hem produceert Jordanië per jaar ongeveer 10.000 ton aan medjool-dadels en zal die productie in de komende zeven tot acht jaar uitgroeien tot 40.000 ton. Bijna 50% van de medjoolproductie wordt geëxporteerd.

Volgens Ayyash is het aantal palmbomen in Jordanië dat dadels produceert nog steeds kleiner dan 1 miljoen. Bijna de helft hiervan produceert medjool- en berhi-dadels, die bij consumenten het meest in trek zijn.

Veelbelovende binnenlandse markt
Abu Ayyash zegt dat de gemiddelde consumptie van dadels in Jordanië ongeveer 2 tot 3 kilogram per persoon per jaar is. Volgens hem is dat vrij laag in vergelijking met alle consumenten in het Golfgebied, waar de consumptie per capita word geschat op 70 kilo per jaar.

De expert zegt dat de consumptie van dadels door Jordaniërs toeneemt omdat ze zich steeds meer bewust worden van zowel de voordelen van het fruit in het algemeen als van de hoge kwaliteit van de dadels die in Jordanië zelf worden geproduceerd.

Een ander middel om de lokale productie te stimuleren, is volgens Abu Ayyash het opleggen dan milde beperkingen op de import van dadels. Per jaar wordt er naar schatting ongeveer 18.000 ton tot 20.0000 ton geïmporteerd.

Een succesvolle onderneming
Volgens Ayyash wordt bijna 5.000 ton aan medjool geëxporteerd naar een aantal Europese landen en Turkije. Ook zijn er wat telers die exporteren naar Canada en Japan.

Volgens Nimer Haddadin, woordvoerder van het Ministerie van Landbouw, zijn er meer dan 300.000 medjool-palmbomen in Jordanië. Het ministerie wil meer ondersteuning geven aan de telers en in het bijzonder aan de eigenaars van kleinere teeltbedrijven. Deze hebben doorgaans moeite met marketing wegens een gebrek aan verpakkingsfaciliteiten.

Het ministerie van Water en Irrigatie heeft in april aangekondigd dat er meer waterbronnen worden toegewezen voor dadelteeltbedrijven in de Jordaanse Vallei. Hiermee kan het areaal voor de dadelteelt worden vergroot en kan zowel op lokaal als internationaal niveau het concurrerend vermogen van de teeltbedrijven worden verbeterd. 

Het besluit werd toegejuicht door de Jordaanse Telersvakbond, die zei dat de grotere waterrantsoenen de overstap van de teelt van groenten naar die van de meer lucratieve dadels zouden aanmoedigen.

Bron: jordantimes.com
Publicatiedatum: