Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pasklare info over versheid en verontreiniging

Vingerafdruk voedsel scannen

RIKILT voert momenteel onderzoek naar verschillende draagbare instrumenten die binnen enkele seconden de samenstelling van producten kan meten - zelfs door de verpakking heen. Hiermee wordt bijvoorbeeld informatie gegeven over de mate van versheid en verontreiniging.



Infrarood licht
Het door deze scanners gebruikte principe is bekend en dateert uit de jaren vijftig. Velen van ons denken bij infrarood aan afstandsbedieningen van televisies en supermarktscanners. Het met infrarood meten van de samenstelling is in feite vergelijkbaar met het scannen van je boodschappen. In beide gevallen schijnt een scanner infrarood licht op het product en ontvangt het infrarode licht dat door het product wordt gereflecteerd. Een barcodescanner gebruikt dit gereflecteerde licht om de barcode te identificeren. De analytische scanner verzamelt het infrarode spectrum; de unieke vingerafdruk van het product.



Meten met je tablet
Het infraroodspectrum van het product wordt verwerkt door ingewikkelde algoritmen die in de software van de scanner zijn geprogrammeerd. Dit zijn dezelfde type algoritmes als gebruikt door Google. Deze rekenalgoritmes en software zijn behoorlijke belastend voor computer hardware, maar dankzij de laatste technologische ontwikkelingen kan de software nu draaien op een tablet of zelfs een mobiel. Hierdoor wordt scannen heel eenvoudig.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.wageningenur.nl.
Publicatiedatum: