Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ladislav Miko, DG van Gezondheid en Voedselveiligheid, Europese Commissie

Juiste vragen van vitaal belang voor voedselveiligheid

Volgens Ladislav Miko, plaatsvervangend secretaris-generaal voor gezondheid en voedselveiligheid van de Europese Commissie, is het van belang dat men zich realiseert dat stabiliteit belangrijk is als gekeken wordt naar alle veranderingen in de AGF-sector.


Ladislav Miko

"Er zijn altijd zaken die kunnen worden verbeterd, maar ik denk ook dat met betrekking tot onze belanghebbenden rechtszekerheid en stabiliteit zeer belangrijke elementen aspecten zijn. Bepaalde invloeden op de AGF-sector hebben stabiliteit nodig om zo een framework te geven aan degenen die in deze sector actief zijn. Hierdoor kunnen ze op de lange termijn hun werk voortzetten."

Terwijl Ladislav Miko een toespraak hield op het evenement van Freshfel en Europatat in Brussel, begon hij met een toelichting op de recente hervormingen binnen de Europese Commissie. Met de nieuwe commissie is er een grotere nadruk gelegd op de grotere issues en wordt er minder prioriteit gelegd op kleinere details.

"We hebben uitvoerig naar onze prioriteiten gekeken. Ook hebben we besluiten met betrekking tot de reorganisatie genomen die overeenkomen met de nieuwe richting waarin we willen werken. De richtlijnen hebben nu duidelijker grip op de belangrijkste vraagstukken. Zo is er een focus op internationale betrekkingen en belanghebbenden, op het omgaan met toestemming voor procedures en het concentreren op crisis-situaties. Ook is nu de FVO geïntegreerd. Dit was voorheen een afzonderlijk bureau met zowel een controlerende functie als een taak voor beleidsontwikkeling," aldus Ladislav.

In de afgelopen drie jaar is gewerkt aan fytosanitaire wetgeving. Ook wordt gewerkt aan een proactieve aanpak van de import van planten en plantproducten en het leggen van prioriteiten tijdens ongediertebestrijding. Een andere grote verandering is dat de commissie nu in staat is om onderzoek mede te financieren en dat telers nu gecompenseerd worden als de ongediertebestrijding een negatieve impact heeft op de opbrengst van de oogst van deze telers.


Freshfel-vertegenwoordiger Philippe Binard stelt Ladislav een vraag tijdens de presentatie.

"Zeker met betrekking tot voedselveiligheid is het voor onze organisatie erg belangrijk dat we weten welke vragen we moeten stellen om tot een oplossing te komen. Het is onmogelijk om tot oplossingen te komen als we niet zeker weten wat feitelijk de problemen zijn. Verrassend genoeg zijn er zaken nu overduidelijk, terwijl andere kwesties pas na verloop van tijd helder worden," besluit Ladislav.
Publicatiedatum: