Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt bloemkool en broccoli

Bloemkool en broccoli, twee verschillende producten qua uiterlijk, maar wel familie. Volgens cijfers van FAOSTAT wordt in China het grootste bloemkoolvolume geteeld met een productie van bijna 9 miljoen ton. Daarna komt India met ruim 7 miljoen ton. In Europa zijn de drie grootste productie landen Spanje, Italië en Frankrijk. Daarnaast komen Polen en Turkije. Door de slechte weersomstandigheden in veel Europese landen de afgelopen weken wordt een dalende productie en stijgende prijzen verwacht.

China
De Chinese nationale productie is naar schatting zo'n 45% van de totale mondiale productie. Het grootste deel is bestemd voor de binnenlandse markt. Er is ook wel export en daar zit een lichte stijging in. Er zijn verbeterde post-harvest-technieken en ook in de koudeketen is geïnvesteerd. China wil zich internationaal presenteren met dit product. Er is onlangs een 'Broccoli demonstratie Zone' geopend in de provincie Zhejiang. De huidige prijs ligt rond de 1,35 per kilo. In de maanden januari en februari is het extreem koud geweest en is er een deel van de oogst verloren gegaan. Hierdoor ligt de prijs over het algemeen hoger dan normaal.

Noord-Amerika
De prijzen in Noord-Amerika waren tot nu toe laag. Er is veel aanbod uit Californië op de markt en de vraag lag niet hoog. Volgende week wordt er echter een opleving in de prijs verwacht. Op 8 juni was de prijs voor een doos bloemkool uit Salinas tussen de 14,45 en 16,65 (dollar). De prijs voor dezelfde doos uit Santa Maria lag tussen de 10 en 12 dollar. In tegenstelling tot de moeizame bloemkoolprijzen was het op de broccolimarkt een stabiele situatie. Op 8 juni waren de prijzen voor een doos (14s) uit Salinas tussen de 12,45 en 13,55. In Santa Maria waren de prijzen voor een doos (14s) tussen de 11,00 en 12,85. Volgens een handelaar is er wel een reden dat de broccolimarkt stabieler blijft in vergelijking met bloemkool. "Broccoli kun je een week op ijs bewaren, maar bloemkool moet je zo snel mogelijk verkopen na de oogst."

Polen
Afgelopen week waren er in Polen overdag temperaturen van rond de 25 graden Celsius, maar 's nachts was het een stuk kouder. De kou heeft geen invloed op de kwaliteit van broccoli en bloemkool, het zorgt alleen voor een tragere groei. Het Poolse seizoen loopt van half juni tot eind oktober en zal naar verwachting binnen enkele weken van start gaan. Bloemkool is een traditioneel product maar ook broccoli wint terrein. Bloemkool is nu nog groter in consumptie, maar verwacht wordt dat dit product op termijn zal worden ingehaald door broccoli. Consumenten zijn wel erg traditioneel, dus nieuwe producten, zoals Romanesco worden zeer wantrouwend bekeken. Er zijn wel vernieuwingen, maar het acceptatieproces verloopt traag.

Mexico
Broccoli is een groeiend product in Mexico. Er is wel veel concurrentie onderling, ook uit de VS. Het is zowel heel verkrijgbaar als gesneden. Vanuit Mexico wordt er ook veel geëxporteerd naar de VS en Canada. Er zitten diverse bedrijven die groei zien in het kool-segment. Er worden ook diverse nieuwe mixen en combinaties bedacht en verwacht wordt dat de markt de komende jaren zal blijven groeien.

Israël
De bloemkool en broccolimarkt is in Israël nog vrij stabiel gebleven in vergelijking met andere groenten die het een stuk minder goed deden. Broccoli wordt momenteel verkocht voor bijna 3 euro per kilo en dit jaar lagen de prijzen op een gemiddeld goed niveau tussen de 2,5 en 3 euro per kilo. Bloemkool wordt momenteel verkocht voor 1,60 per kilo en de prijs schommelde dit seizoen tussen de 50 cent en 2 euro per kilo. De reden dat de prijzen van deze producten zo stabiel zijn is dat er in veel regio's wordt geteeld. Als er dan schade is door weersomstandigheden is er altijd wel ergens voldoende. In Israël is het areaal voor bloemkool rond de 2.500 hectare en voor broccoli zo'n 1.000 hectare. Bijna alles is bestemd voor de binnenlandse markt. Er ging in het verleden wel wat naar Rusland, maar door de slechte economische situatie daar is dat geen aantrekkelijke markt meer.

Spanje
Het seizoen 2015/2016 is in Spanje zeer moeizaam verlopen. Van oktober tot mei waren er grote volumes beschikbaar en er was sprake van een mismatch tussen vraag en aanbod. Met name bij bloemkool was dit het geval. De milde temperaturen in de winter hadden de productie versneld en zorgde voor grote pieken in volume. Er was meer productie dan gepland en dit zorgde voor dalende prijzen. De productie van Frankrijk viel samen met Spanje. Dit land bood ook grote volumes aan in januari en februari en dat zette nog meer druk op de prijzen. In maart en april waren er weer tekorten. In Spanje zelf is de consumptie van broccoli groeiend. Spanje is een belangrijke exporteur in Europa. Zelfs nu, als er in veel landen lokale productie is, gaat de export door. Van juni tot september ligt de Spaanse productie wel lager en is de broccoli met name bestemd voor de eigen markt, Portugal, Italië of de Verenigde Arabische Emiraten.

Italië
Italië staat qua volume op nummer vijf van de topproductielanden van bloemkool. Belangrijke teeltgebieden zijn Apulië, Sicilië, Campanië, Calabrië, Marche, Veneto en Lazio. De gemiddelde productie tussen 2010 en 2014 ligt rond de 400.000 ton. Afhankelijk van het ras is de teeltcyclus een periode van 50 tot 200 dagen. Broccoli wordt met name geteeld van augustus tot maart, maar er zijn ook vroegere rassen. Doordat het niet echt winter is geweest was er een dalende consumptie voor zowel bloemkool als broccoli. De industrie nam wel aardig wat product af, maar verder viel de markt tegen. Oost-Europa was normaal gezien een belangrijke afnemer, maar daar neemt de binnenlandse productie toe. Het seizoen in Campanië was eigenlijk slecht te noemen tot februari. In maart kwam er ineens een onverwachte opleving met zelfs vraag uit Nederland en Duitsland. De prijzen op de groothandelsmarkten kwamen hierdoor boven de euro uit. Momenteel is er nog broccoli van Puglia op de markt voor 1 euro per kilo en Franse bloemkool voor 80 cent.

Frankrijk
De bloemkoolproductie in Frankrijk is met name bestemd voor het binnenland en een klein deel gaat naar Scandinavië en Ierland. Momenteel is er geen productie in Bretagne. Zomerbloemkool wordt met name geteeld in Noord-Frankrijk op het moment. Door de wisselende weersomstandigheden (regen en warmte) is de kwaliteit niet zo goed. Er worden later deze maand problemen verwacht, ook in de aanvoer. Door de heftige regenval is er waarschijnlijk zo'n 30% van de oogst verloren gegaan. Prijzen liggen erg laag, zo rond de 3,90 per doos (6 stuks). Er wordt een prijsstijging verwacht vanwege het verlies in oogst. Telers moeten nu wachten en kunnen binnenkort pas weer planten.

België
Er is een vrij grote aanvoer op het moment in België. Prijzen liggen laag: 35-40 cent. In het begin van het seizoen lagen de prijzen een stuk hoger, maar toen lag de aanvoer ook lager. Dit heeft ook te maken met de aanvoer uit andere productiegebieden, waaronder Noord-Nederland. Het is moeilijk voorspellen hoe het verder zal lopen, aangezien het weer nogal wisselvallig is. Het weer zat niet mee de afgelopen weken, er is enorm veel neerslag gevallen. Vooral West-Vlaanderen is geraakt door de regen. Daar zijn veel koolgewassen geraakt en er wordt een productiedaling verwacht. Het is in de afgelopen jaren te merken dat bloemkool lijdt aan een oubollig imago. Broccoli daarentegen wint populariteit.

Nederland

Na een zeer koud voorjaar in Noord-Europa en een warme winter waren bloemkool en broccoli snel op in Spanje en Frankrijk en was de Noord-Europese productie nog niet op gang. Er ontstond dus een gat met zeer hoge prijzen. Sinds vorige week kwamen alle landen in Noord-Europa en midden Europa volop in productie en is markt in elkaar gezakt. Er kwam ook volop van alles waardoor prijzen nu erg laag zijn. Ieder land kan in zijn eigen behoefte voorzien en export is erg moeilijk. Door alle regen, hagel en onweer worden er wel snel tekorten verwacht en bij iets kouder weer zal productie ook weer snel verminderen maar of de prijzen dan weer omhoog komen is nog de vraag.

Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context. Met deze artikelen willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering.