Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aspergeoogstmachine voorzien van rupssysteem

Afgelopen jaren is de vraag naar mechanische oogst in de asperges toegenomen. Oorzaak hiervan zijn de toenemende kosten met gelijkblijvende verkoopprijzen. De marges van de aspergeteler komen hierdoor onder druk te staan. Hierdoor ontdekken steeds meer telers de voordelen van oogstmechanisatie.


 
Het grootste gedeelte van de kostprijs van asperges zijn de oogstkosten. Om hierop een besparing te kunnen realiseren zijn in het verleden diverse oogstmachines op de markt gekomen waaronder ook Chrisje.
 
Chrisje wordt op dit moment naar volle tevredenheid ingezet bij aspergetelers in Nederland, Duitsland en Frankrijk. En heeft voor hun al een kostenbesparing gerealiseerd. Hij doet zijn werk dus prima.

Door de oogstmachines in te zetten is al bewezen dat er een kwaliteitsverbetering ontstaat. De betere damhygiëne zorgt ervoor dat de stengels mooier recht zijn en dat ze minder roestplekken hebben.
 
Niet ieder bedrijf is hetzelfde. Om klanten meer keuze te geven in de mogelijkheden voor niet selectieve mechanische oogst is naast Chrisje nu ook Chris inzetbaar. Hierdoor kan er onder zware omstandigheden sneller geoogst worden. Chris is voorzien van een rupssysteem om ervoor te zorgen dat hij door weer en wind beter inzetbaar is. Ook is hij nog sterker geworden zodat hij nog gemakkelijker bij diverse grondsoorten inzetbaar is. Omdat hij nog sneller werkt dienen de asperges wel door vier personen voorgesorteerd te worden op de machine.
 
De belangrijkste eigenschappen van Chrisje heeft Chris behouden. Doordat Chrisje bewezen heeft zijn werk heel goed te doen is de basis van de machine hetzelfde gebleven. Het is ook een zelfrijdende machine waarbij de bestuurder tevens de asperges mee van de band kan rapen. De Hatz dieselmotor is wel iets gegroeid tot 55KW. En hij blijft heel goed wendbaar en compact. Belangrijk is dat ook Chris de kosten van de aspergeoogst verlaagd.

Chris wordt in Duitsland gebruikt op een aantal percelen onder hele zware omstandigheden. Maar zoals ook Chrisje maakt hem dat niet zoveel uit ook niet in de dubbelrijsystemen. Hij doet gewoon wat er van hem gevraagd wordt, al is dit 24 uur per dag en 7 dagen in de week. Voor hem is de arbeidstijdenwet, minimumloon, overwerk en huisvesting namelijk niet van belang. Met de verlichting en het dak erop is dit ook voor de oogstmedewerkers in weer en wind geen probleem. De arbeidsomstandigheden zijn beter en ze zitten droog.
 
Graag wil Chris laten zien hoe hij aspergetelers kan helpen hun kosten te verlagen en daarmee de marges te verhogen. Als je hem in het zuiden van Duitsland aan het werk wilt zien dan kan dit op dinsdag 21 juni. Voor meer informatie of aanmelding kunt u contact opnemen met Christiaens, via telefoonnummer +31 475594869 of info@christiaensagro.com.
Publicatiedatum: