Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kleine maten Italiaanse peren vertraagde de afzet

Het Italiaanse perenseizoen loopt tegen zijn einde. Volgens de CSO waren de voorraden op 15 mei nog maar klein. In Emilia-Romagna was er nog 10.000 ton peren (waarvan 9.000 ton Conference), die voornamelijk bestemd zijn voor de binnenlandse markt. De verkoop verliep op dezelfde manier als de afgelopen jaren. Voor zowel de Abate als de Kaiser was het seizoen stabiel.



Voor de Decana en de Conference waren de volumes groter dan vorig jaar. Conference zag een stijging van 15% ten opzichte van 14/15 en 7% ten opzichte van 13/14. De grotere volumes compenseren de trage verkoop, die mogelijk wordt veroorzaakt door de kleine kalibers van Abate echter niet. 

Abate was het belangrijkste ras, ook als het gaat om export. De eerste maanden van het seizoen liep de verkoop, mede vanwege de goede kwaliteit en houdbaarheid van de peer, goed. Ook na de kerstperiode (wanneer mensen vaak liever andere fruitsoorten eten) bleef de verkoop op gang, maar ontstond een betere balans tussen vraag en aanbod omdat buitenlandse ketens zich richtten op productie uit hun thuisland. 

In februari begonnen de prijzen toe te nemen en werd de interesse vanuit de Franse markt groter. De beperkte volumes met grote kalibers werden voornamelijk verkocht op de binnenlandse markt. De concurrentie van Belgische en Nederlandse Conference peren neemt al jaren toe en was ook dit seizoen groot. De peren werden verkocht tegen lage prijzen en hadden, vanwege de Russische ban, dezelfde afzetmarkt als de Italiaanse. Al met al was het seizoen positief op het gebied van verkoop en prijzen. Wel zal moeten blijken hoe groot de financiƫle impact van de kleine kalibers is geweest.

Bron: CSO-Centro Servizi Ortofrutticoli for FreshPlaza
Publicatiedatum: