Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Extreem hoge prijzen voor Braziliaanse limes

"Limes zijn een hype. Moeilijk te zeggen wat het fruit zo populair maakt, maar de prijzen zijn absurd hoog. Normaal gesproken zijn Mexico en Brazilië samen op de markt en is er te veel aanbod en dalen de prijzen. Mexico exporteert momenteel geen grote hoeveelheden naar Europa, maar naar de Verenigde Staten. Brazilië lijkt dezelfde hoeveelheden te exporteren naar Europa als vorig jaar, ongeveer 70 - 80 containers per week. Toch zijn de prijzen extreem hoog: 15 - 16 euro per doos. Dit is al een paar weken zo en zal de komende weken zo blijven", zegt Tamar de Graaff van Boca Doce Trading.



Tamar de Graaff is eigenaar van Boca Doce Trading: een intermediair voor telers uit Brazilië en importeurs in Europa. Ze is Israëlisch, maar woonde vele jaren in Brazilië. Ze verhuisde 8 jaar geleden naar Nederland. Ze werkte voor een Nederlands AGF-bedrijf en besloot daarna om haar eigen bedrijf te beginnen. "Het is een Nederlands bedrijf, maar ik werk met importeurs uit heel Europa. Mijn taak is om goede producenten in Brazilië te vinden en importeurs op de Europese markt. Brazilië is een groot land en voor het importeren van producten heb je met een tijdsverschil, taalbarrières en culturele verschillen te maken, waardoor het des te moeilijker is om samen te werken. Ik help bij het contact en alle dagelijkse processen zoals prijzen, kwaliteit en logistiek", vertelt De Graaff.



Boca Doce Trading richt zich vooral op mango's en limes uit Brazilië. Volgens De Graaff zijn deze producten interessant op variabele markten. "Van juni tot september zijn er minder volumes in limes uit Brazilië, want het is dan winter. Dit is echter het moment dat in Europa de limes worden geconsumeerd, in cocktails bijvoorbeeld. De prijzen nemen dus enorm toe, omdat er minder volumes zijn. Na september gaat het seizoen verder en worden de grotere volumes van november tot maart geëxporteerd. Het consumptieniveau in Europa is echter lager op dit tijdstip. De prijzen liggen dan normaal tussen 4 - 6 euro. In vergelijking met de 16 euro van deze weken illustreert dit de gekte op de huidige markt."



Ook het weer is van invloed op de export en productie van Brazilië. De Graaff legt uit dat het voor elk product anders is. "Ik werk met limes telers uit het zuidoosten van Brazilië in de buurt van Sao Paulo. Het probleem is de onregelmatigheid van de regen. We hebben periodes met veel te veel regen en periodes van droogte. Hierdoor kunnen de limes allerlei huidbeschadigingen oplopen, minder sappig zijn en voor ze rijp zijn uit de boom vallen."



Mango's lijden nog meer onder het onregelmatige weer. "Het is een enorm probleem voor mangotelers die afkomstig zijn uit de omgeving van Petrolina. We hebben regen nodig in de regio Minas Gerais om de rivier weer op peil te krijgen, die levert water aan alle mangoproducenten. Vorig jaar leidde lange periodes van droogte tot een tekort aan water, het nationale waterreservoir daalde tot 2%. Gelukkig hadden we in januari veel regen en kregen alle producenten een wekelijkse update over de status van het reservoir.



"Er zijn veel verschillende soorten mango's in Brazilië. We werken samen met Tommy Atkins, die het hele jaar beschikbaar is", vervolgt De Graaff. "Dit ras is zeer populair in diverse landen, voornamelijk dankzij de mooie rode kleur, maar op het moment is de kwaliteit niet voldoende en zijn de kosten vrij hoog. Dit resulteerde de laatste 2 maanden in lage exportvolumes. We hopen dat de volumes in juni weer wat groter worden. Dit is een goede periode voor de Braziliaanse mango's, omdat Afrika dit ras niet heeft en Israël nog niet is begonnen."




"Het lijkt erop dat we dit jaar meer water hebben. Er zijn echter nog andere factoren van invloed op onze dagelijkse activiteiten. Zo kan de politieke situatie de stabiliteit van de munt beïnvloeden. Al onze exportkosten worden in euro's opgesteld. Ik geloof dat wanneer de politieke situatie is gekalmeerd, de munt stabieler zal zijn en exporteurs in staat zullen zijn om hun verkopen beter te plannen", besluit De Graaff.

Voor meer informatie:
Tamar de Graaff
Boca Doce Trading
T: +31 10 5240460+31 10 5240460
M: +31 623131617+31 623131617
E: tamar@bocadocetrading.com
www.bocadocetrading.com
You'll need Skype CreditFree via Skype
Publicatiedatum: