Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zweden: 30-urige werkweek in AGF-sector onmogelijk

De lijsttrekker van de linkse partij in de gemeenteraad van Göteborg, Daniel Bernmar, is momenteel bezig met een pilot: 30-urige werkweek voor werknemers. Hij hoopt dit in heel Zweden te standaardiseren. Volgens een recent artikel in de New York Times zorgt het programma voor minder ziekteverzuim en een verbeterde productiviteit en gezondheid van de werknemers.

"We hebben 40 jaar een 40-urige werkweek gehad en nu hebben we een maatschappij met hoger ziekteverzuim en vervroegde uittreding. We willen een nieuwe discussie in Zweden over hoe het werk zou moeten zijn in het leven om voor de komende 40 jaar nog steeds van een verzorgingsstaat te kunnen spreken", zegt Bernmar.

Vakbonden moeten echter wel akkoord gaan met de verlaging van de werkweek en dit zal niet zonder gevolgen zijn. Een Zweedse groothandelaar stelt: "We kunnen niets op voorhand plannen in de AGF-sector zoals wel mogelijk is in andere sectoren. Verse producten zoals aardbeien behoeven een snelle en effectieve aanpak. Onze producten komen in de avond, worden 's nachts verpakt en liggen 's ochtends in de supermarkt. De ontbrekende manuren moeten dus worden opgevuld door extra medewerkers en ik ben bang dat deze kosten doorberekend worden aan de klanten. We hebben al een lage marge op onze groenten en fruit, waardoor het niet mogelijk is om extra kosten te maken."

De CEO van een van de grootste logistieke bedrijven in Zweden stelt dat het onmogelijk is om werknemers slechts 30 uur per week te laten werken, omdat de meeste nu al 10 tot 15 uur overwerken.
Publicatiedatum: