Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Overzicht wereldmarkt kiwi

Nieuw-Zeelandse telers zijn positief over het huidige seizoen. Het land diversifieert de export naar nieuwe markten. Op de achtergrond sluimert wel een conflict over de exportrechten. De seizoenen in Europa naderen hun einde. Frankrijk schakelt over naar import uit Chili, de voorraden in Italië raken leeg en het grote volume Griekse kiwi zat de Italiaanse export in de weg. Israël kent een kleine teelt van kiwi's, eigenlijk te weinig om aan de vraag te voldoen. De markt verkiest de groene variëteiten. Chili verwacht een goed seizoen, hoewel een groot volume Italiaanse kiwi's de prijzen onder druk zet. In Argentinië onderzoekt men exportkansen. Mexicaanse importeurs kregen het voor elkaar om de SunGold aan de Happy Meal toe te voegen.Nieuw-Zeeland diversifieert export
De laatste van de 15 miljoen trays gold worden momenteel gepakt. In het algemeen is de stemming positief over het seizoen. De brix ontwikkelde langzaam dit jaar, door de hoge temperatuur in mei. Daarnaast vertraagde regen de oogst. Zespri kondigde aan dit jaar het volume voor de Noord-Amerikaanse markt te willen vergroten. De omzet vorig seizoen staat op 129 miljoen trays voor Zespri, dat komt overeen met 1,9 miljard dollar.

Zespri zette begin april een hold op 1,7 miljoen dozen kiwi's. Op bepaalde verpakkingsonderdelen was smeermiddel gevonden en het bedrijf wilde onderzoeken of dit gevaarlijke gevolgen zou kunnen hebben voor de consument. Het was een kostbare gelegenheid, maar na wekenlange tests is gebleken dat er geen gevaar is voor de gezondheid. De kiwi's zijn weer vrijgegeven om verder te transporteren naar de markt.

Zespri ziet het seizoen 2016 zonnig tegemoet en kondigt aan dat ze gaan uitbreiden met een extra 400 hectare SunGold dit jaar. Dit seizoen zijn er meer dan 40 miljoen trays verpakt. Naar aanleiding van de toenemende wereldwijde vraag zullen er ook de komende jaren van 2017 tot 2019 een jaarlijkse areaaluitbreiding van telkens 400 hectare SunGold. Volgens voorzitter Peter McBride was het vrijgeven van meer SunGold een spannende beslissing voor de sector. "Deze beslissing is genomen vanwege de overweldigende globale vraag. In totaal zal er de komende jaren 1.600 hectare bijkomen en dit zal betekenen dat er meer dan 200 miljoen dollar exportinkomsten bij zullen komen. Nog voordat de beslissing was genomen om de licentie vrij te geven was SunGold goed op weg om 1 miljard omzet te realiseren in 2017."

In 2000 was Europa nog goed voor de helft van de export, daarna volgde Japan met 21 procent. Tegenwoordig zijn die marktaandelen gedaald tot 43 procent voor Europa en 16 procent voor Japan. In 2020 zal de vraag uit China en Azië de marktaandelen van Europa en Japan verder doen slinken. Tegen die tijd zal China, als grootste markt, de tweede plaats van Japan overnemen met, naar verwachting, een marktaandeel van 22 procent.

Seeka, de grootste kiwiteler in Nieuw-Zeeland probeerde de export op te pakken, maar kreeg niet voor alle aanvragen toestemming van Kiwifruit NZ. Ook een beroep kon geen uitsluitsel bieden. Zespri heeft het exportmonopolie in handen (met uitzondering van export naar Australië), tot ergernis van Seeka.

Italiaans seizoen nadert einde
Het slotakkoord van het seizoen is ingezet, naar verwachting eindigt het seizoen halverwege juni. Voor enkele bedrijven is het seizoen al afgesloten. De voorraden kiwi Gold zijn al enige tijd leeg.
Dit jaar was de oogst groter dan vorig jaar, met iets kleinere maten en een goede kwaliteit. De handel en opslag zagen geen problemen. Tot januari waren de prijzen goed, vanaf februari was er een groter volume beschikbaar, mede doordat Griekenland aan de markt kwam. Dat drukte de prijzen. Daarnaast werd de Russische markt gemist, waar normaal de kleinere maten naar geëxporteerd worden.

Hong Kong wordt een steeds belangrijkere exportmarkt. De containers zijn 30 tot 40 dagen onderweg. China wordt ook een aantrekkelijkere markt voor de Italiaanse kiwi, waar het fruit wordt gezien als kwalitatief beter en veiliger. Ook zag de handel vraag uit Libië, Saoedi-Arabië en Zuid- en Centraal-Amerika. Op dit moment is de markt in balans, maar er is vrees voor volgend seizoen. Ongeorganiseerde aanvoer kan een overschot veroorzaken.

Griekenland beïnvloedt markt
Met een goede oogst en in combinatie met de gesloten Russische grens vormde Griekenland een grote concurrent voor Italië op de markt. Door het grote volume kwamen de prijzen onder druk te staan. Volgens een handelaar was het seizoen "één van de moeilijkste ooit." Oorzaak ligt in het overaanbod. De prijzen in Europa begonnen in mineur en zullen naar verwachting nog lager eindigen. Door de grote productie zijn de maten in Griekenland kleiner.

Frans seizoen iets langer
Het Franse seizoen duurde dit jaar iets langer dan gebruikelijk, waardoor er een perfecte aansluiting is op het Chileense importseizoen. Het fruit had een goede houdbaarheid, waardoor het seizoen iets langer kon duren. Nu de Franse handelaren minder volume hebben, komen de Chileense exporteurs aan de markt. de eerste containers worden volgende week verwacht.

Spanje exporteert noodgedwongen
Het Spaanse kiwiseizoen in Galicië en Asturias, de twee grootste productieregio's, nader haar einde. Er is dit jaar meer volume geoogst dan in de voorgaande drie seizoenen. De plantages krabbelen op na de verliezen door Psa vier jaar geleden. Dit jaar vallen de maten kleiner uit door harde wind in mei en juni. Dat heeft gevolgen voor de maten in alle Europese landen. Het areaal is met 5 procent gestegen.
Het gebrek aan grote maten maakt de verkoop in Spanje moeilijk. De Spaanse consument heeft een voorkeur voor de grote kiwi's. De prijzen zijn ongeveer gehalveerd in de binnenlandse markt. Door de slechte situatie op de binnenlandse markt zette de handel in op export van de kleine maten. De kiwi's werden onder andere verscheept naar Marokko, Canada en het Verenigd Koninkrijk.

België ontvangt eerste Zespri kiwi's
De eerste boot met Zespri Gold is aangekomen in Zeebrugge. Het seizoen is gestart met enkel de Gold-variëteit. Later in mei volgden de groene kiwi's, die zijn later omdat de oogst later kon beginnen. De aantallen groen blijven stabiel, de productieramingen liggen op 77 miljoen dozen, waarvan er 39 miljoen naar Europa worden verscheept. De SunGold stijgt in volume wereldwijd naar zo'n 50 miljoen dozen, waarvan er 10 miljoen naar Europa komen.

Israël: meer vraag dan aanbod
De kiwi is redelijk populair in Israël. Sinds de introductie enkele decennia geleden is de vraag gestegen en is er een kleine productie opgezet. Door de combinatie van eigen teelt en import is de kiwi bijna jaarrond beschikbaar. Het importseizoen begint in juni met de kiwi's uit Nieuw-Zeeland. Die blijven aan de markt tot oktober. De importkiwi's brengen doorgaans meer op, zo'n 4 tot 6 euro per kilo. De Israëlische markt heeft een duidelijke voorkeur voor de groene kiwi's.

De oogst begint in oktober, waarna de kiwi tot mei op de markt is. Het areaal staat op 200 hectare, vrijwel volledig in het noordelijke Galilea. Jaarlijks wordt er zo'n 6000 ton geoogst, vooral Hayward. Daarnaast is er wat teelt Bruno. De prijzen voor de binnenlandse teelt ligt tussen de 3 en 5,50 euro per kilo.
In de afgelopen jaren heeft extreem weer de oogst beperkt, enkele telers zijn zelfs gestopt met de teelt. Daardoor is er doorgaans meer vraag dan aanbod.

Chili verwacht stabiel volume
De markt is moeilijk door het grote volume Italiaanse kiwi's op de markt. De oogst is zonder problemen binnengehaald. Naar verwachting zal het Chileense volume vergelijkbaar zijn met dat van voorgaand jaar. Een Franse importeur spreekt de verwachting uit dat er een lichte daling zal zijn van hooguit twee procent. De prijzen staan onder druk door het grote volume op de markt.

Argentinië ruikt aan export
De oogst begon 15 dagen geleden en verloopt voorspoedig. De binnenlandse markt is op dit moment groot, met een goede vraag. Daardoor is er nog nauwelijks export. Onder leiding van de nieuwe regering wordt er wel gezocht naar exportmogelijkheden. De eerste bedrijven richten zich op export binnen het continent, maar er zijn plannen om verder te kijken.

Mexico: SunGold in HappyMeal
De eerste Zespri SunGold worden in de derde of vierde week verwacht. Vorig jaar werd de SunGold bij McDonald's geïntroduceerd. De kiwi's werden aan de Happy Meal toegevoegd. De verwachtingen voor deze gele kiwi in de Mexicaanse markt zijn goed. Ook de volumes zullen stijgen. Voor de groene kiwi's zijn er wat zorgen over concurrentie uit Chili en Italië, die het fruit tegen lage prijzen aanbieden.

Amerikaanse markt overvol
Een overvolle markt met Chileense en Italiaanse kiwi's houdt de prijzen laag. In de komende weken komt de Nieuw-Zeelandse import er ook bij. De markt is daardoor niet zo goed als verwacht. Op 23 mei bracht een doos (9 kilo, los, Hayward) uit Chili 12 tot 14 dollar op in Philadelphia en Los Angeles. Op de markt zijn veel grote maten beschikbaar. Aangezien de Nieuw-Zeelandse kiwi's vaak groter zijn, wordt een verdere druk op de prijzen verwacht. Volgens een handelaar is 75 procent van de kiwi's op de markt groter dan maat 33.

Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context. Met deze artikelen willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering. Volgende week staan kersen centraal.

Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018