Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ramadan van 6 juni tot 5 juli

Hoe ga je om met vastend personeel?

Dit jaar valt de ramadan van 6 juni tot en met 5 juli. Heb je personeel in dienst dat deelneemt aan de ramadan? Weet wat je verplichtingen zijn als werkgever. Tijdens de ramadan vasten moslims van zonsopkomst tot zonsondergang. De vastenmaand kan behoorlijk zwaar zijn, vooral als hij in de zomerperiode valt. De dagen zijn lang en ook op warme dagen mogen moslims geen glaasje water drinken. Dit kan leiden tot uitdroging en vermindering van concentratie. Bovendien kan slaapgebrek opspelen, doordat eten wel mag nĂ¡ zonsondergang. Deze nachtelijke onderbreking kan het bovendien moeilijker maken om te focussen op het werk.
 
Verplichtingen als werkgever
Je bent als werkgever niet verplicht om rekening te houden met de ramadan. Maar waarom zou je je vastende werknemers niet wat tegemoet komen? Ze waarderen jouw goede werkgeverschap en ze worden meer productief en bevlogen. Pas in overleg met je islamitische personeelsleden de werkroosters aan. Mogelijk vinden ze het prettiger hun middagpauze niet tegelijk te hebben met hun etende collega's of beginnen ze vanwege hun nachtelijke diner liever wat later dan normaal.
 
Pauze

Sommige vastende werknemers zullen hun pauze helemaal niet willen opnemen, omdat ze die toch niet gebruiken om te eten. Ze willen dan liever doorwerken en eerder naar huis. Let op: de Arbowet staat geen aaneengesloten werkdag toe, pauze is dus verplicht. Wel kun je er als werkgever voor kiezen om de pauzetijden te beperken tot het minimum. Volgens de Arbeidstijdenwet heeft een werknemer bij een dienst van meer dan 5,5 uur recht op 30 minuten pauze. Als een werkdag langer dan 10 uur duurt, komen daar nog 15 minuten bij.
 
Suikerfeest

De afsluiting van de ramadan wordt gevierd met het Suikerfeest, een feestdag voor vastende moslims.


 
Bron: MKB Servicedesk
Publicatiedatum: