Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zespri seizoen 2015/2016 breekt alle records

Het seizoen 2015/2016 brak alle records voor Zespri. Het Nieuw-Zeelandse bedrijf noteerde de hoogste opbrengst per hectare voor de groene kiwi's (Green) ooit, brak de volumerecords voor zowel de Green als de SunGold en realiseerde de hoogste opbrengst voor telers ooit.

De totale omzet steeg met 21 procent ten opzichte van het voorgaande seizoen tot 1,9 miljard dollar. Deze omzet werd gerealiseerd met 131,6 miljoen trays, een stijging van 21 procent. Het volume Nieuw-Zeelandse kiwi's kwam uit op 117 miljoen trays, bijna 22 miljoen trays meer dan in het voorgaande jaar. Buiten Nieuw-Zeeland kwam het volume uit op 14,5 miljoen trays. "Nieuw-Zeelandse kiwitelers verbeteren jaarlijks het management van de teelt in een Psa omgeving. In combinatie met gunstig weer vorig seizoen, resulteerde dat in een grote oogst van 80,7 miljoen trays Green," legt Zespri directeur Peter McBride uit.

De oogst van de SunGold kwam overeen met 27,5 miljoen trays, op een totaal volume Gold van 32,6 miljoen trays. Daarmee was dit een record jaar voor Zespri. "Met de toenemende productie SunGold na de impact van Psa, staat de gemiddelde opbrengst SunGold op 8.653 trays per hectare. We zijn optimistisch, in de komende jaren zullen we nog hogere opbrengsten zien."
Het resultaat stemt optimistisch. Zespri breidt dit jaar het areaal uit met licenties voor 400 hectare SunGold. Naast de teelt in Nieuw-Zeeland investeert de multinational ook in de teelt op het noordelijk halfrond. Er werd 2,3 miljoen trays SunGold vermarkt, op een totaal van 3,7 miljoen trays.

Ook de biologische teelt bereikte een nieuw record met een opbrengst van bijna 53.000 dollar per hectare. Die groei komt voor rekening van de grotere opbrengst van gemiddeld 7.373 trays. Vorig jaar kwam het volume uit op gemiddeld 5.973 trays. Ook de Green14 doet het goed. Zespri blijft investeren om dit vroege ras in de markt te zetten. De uitkering aan de telers steeg met 22 procent naar 1,1 miljard dollar. Daarmee kwam de gemiddelde uitkering per hectare uit op 60.758 dollar.

Lees hier het volledige bericht over de jaarcijfers.
Publicatiedatum: