Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotorportage evenement 'Samen naar de markt, coöperatief'

"Half coöperatief zijn werkt niet"

Tholen - Zijn coöperaties dood? Of nog springlevend? Zijn ze nog wel van deze tijd? Dit waren vragen die centraal stonden bij het coöperatie-evenement op 24 mei. Sprekers kwamen tot de conclusie dat coöperaties zeker toekomst hebben. Rita Demaré, de voorzitter van het VBT sprak tijdens de opening. De kern van haar verhaal was dat telers, coöperaties zelf én de afnemers, verantwoordelijk zijn voor het goed en blijvend functioneren van deze samenwerkingsverbanden.



Sterke betrokkenheid

Rita benadrukte dat beide partijen, zowel de coöperatie als de teler rechten en plichten heeft. "Coöperaties hebben als plicht om de beste prijs uit de markt te halen.Toch is een goede prijs voor het product niet altijd haalbaar", stak ze van wal. "Maar komt dit doordat coöperaties niet goed functioneren of spelen andere externe factoren hier een rol? Natuurlijk kunnen we als coöperatie altijd werken aan verbeteringen en daar moeten we ook onze verantwoordelijkheid in nemen." Telers zijn de aandeelhouders van coöperaties. "Het is dan wel de bedoeling om al het product toe te vertrouwen aan de coöperatie. Half coöperatief zijn werkt niet! Coöperaties aan de andere kant hebben de plicht om ervoor te zorgen dat de producten zo goed mogelijk in de markt worden gezet. Ik pleit voor een sterke betrokkenheid van telers bij de coöperatie. Dit kan niet zonder vertrouwen."

Klik hier voor de fotoreportage

Eerlijke vergoeding

Ook de relatie met de afnemer werd door Rita aangehaald. "Er moet voldoende overleg zijn en we moeten hun wensen kennen. Het is ook de bedoeling dat ze beseffen dat er een eerlijke vergoeding tegenover hoort te staan. Als dit niet gebeurt zijn er op termijn geen telers meer. Iedereen mag aan ons product verdienen, maar wij ook." Respect voor elkaar is zowel bij de relatie telerscoöperatie als coöperatie-klant zeer essentieel, vond de voorzitter. "We zijn hier allemaal verantwoordelijk voor. Wat mij betreft blijven we ook samen naar de markt gaan, coöperatief."

Klik hier voor de fotoreportage

Op dinsdag 24 mei vond het evenement 'Samen naar de markt, coöperatief' plaats. Dit werd georganiseerd door KDT, LAVA en VBT. Sprekers waren Rita Demaré (voorzitter VBT), Hannes Hollebecq (Coopburo), Philippe Appeltans (VBT), Paco Borras (Anecoop), Rudy Van der Stappen (DG Agri) en het slotwoord door Patricia De Clercq, Adjunct-Kabinetschef Landbouw (vervangende spreker Joke Schauvliege). De komende dagen volgen de artikelen van de andere presentaties op AGF.nl.