Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eddy Kreukniet, Exsa Europe:

"Druivenmarkt in omschakelweek"

Tholen - De import van overzeese druiven uit met name Zuid-Afrika en Chili kwam dit jaar vroeger ten einde dan ooit tevoren. India stuurde maar liefst 100% meer druiven naar Europa en is nu nagenoeg van de markt en het wachten is daarom op de volumes vanuit Egypte. "We zitten nu in een omschakelweek. De meeste klanten zijn deze week over en komende week schakelen we met witte druiven volledig over op Egypte", vertelt Eddy Kreukniet van Exsa Europe.

"India heeft enorme volumes gestuurd, waardoor we enkele zware weken hebben gehad op de druivenmarkt, maar later in het seizoen werden ze goed geabsorbeerd en inmiddels is India nagenoeg van de markt af. Inmiddels is de markt redelijk opgedroogd. Sicilië is deze week voorzichtig begonnen met het pakken van fruit, maar die volumes hebben nog geen invloed op de markt. Bij rode druiven bestaat het aanbod hoofdzakelijk uit Crimson uit met name Chili en wat Zuid-Afrika, waarna volgende week de omschakeling naar Flame plaatsvindt", vertelt Eddy.


Links Eddy Kreukniet

Exsa heeft in Egypte een aantal nieuwe variëteiten waarvan de verwachtingen hoog zijn, onder meer ARA-nummers in rood, wit en zwart. "Egypte verwacht 10 tot 15% meer productie. Het seizoen loopt zo'n zeven dagen voor en de piek zal eerder zijn dan vorig jaar. Een laat seizoen zal het in elk geval niet worden. Wij verwachten zelfs dat we twee weken eerder klaar zijn dan vorig jaar. Vervolgens is het wachten wanneer Spanje en Italië het van Egypte overnemen", vertelt Eddy. Hij ziet een trend dat met name Spanje en in mindere mate ook Italië langzaam maar zeker overstappen naar pitloze variëteiten."

"Momenteel valt de concurrentie van ander zomerfruit nog mee, maar dat gaat in juni natuurlijk wel toenemen als de goedkopere steenfruitsoorten in grote getale op de markt komen. Anderzijds is het weer de laatste weken niet erg stimulerend geweest voor de fruitconsumptie, dus ik verwacht dat die ook wel omhooggaat. De prijzen zullen wellicht iets zakken, maar niet helemaal wegzakken", verwacht Eddy.



Momenteel ligt de prijs van de witte druiven op een niveau rond de 14/15 euro per punnet en de prijs van rode op en niveau van 18 euro per punnet. "Die prijs zal volgende week wel iets worden gecorrigeerd", verwacht Eddy. "Op zich zijn dit natuurlijk hele nette prijzen, maar we moeten niet vergeten dat de latere gebieden in Zuid-Afrika door de hittegolf wel 15-20% minder hebben geëxporteerd."

Citrus
Bij Exsa is inmiddels ook het Zuid-Afrikaanse sinaasappelseizoen gestart. "We verwachten een vroege omschakeling van Spanje naar het overzeese seizoen. Ik verwacht dat we binnen twee weken volop in het Zuid-Afrikaanse product zitten", vertelt Eddy. "De prijzen zijn me op dit moment eerlijk gezegd eigenlijk wat te hoog. Als straks de volumes komen, moeten ze tenslotte ook nog verkocht worden!


Voor meer informatie:
Eddy Kreukniet
Exsa Europe
Tel: +31 88 735 0003
Mob: +31 620 25 78 11
info@exsaeurope.com
www.exsaeurope.com