Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bosnië-Herzegovina: 60% tot 90% schade aan hard- en steenfruit

Eind april heeft de vorst schade veroorzaakt aan ongeveer 1.100 hectare fruitplantages en vroege groentes in de Servische Republiek, wat een onderdeel is van Bosnië-Herzegovina. De grootste schade is veroorzaakt in het noordwesten van de Servische Republiek in de gemeentes Gradiska, Kozarska Dubica, Novi Grad, Kostajnica en de steden Prijedor en Banja Luka.



"De eerste prognoses laten een schade zien van 60% tot 90%. Dit geldt met name voor fruit zoals pruimen, appelen en peren. De vorst duurde 7 tot 10 uur met temperaturen van -1 tot -5 graden. Meer details over de omvang van de schade zal aan het einde van de maand bekend worden," zei Stevo Mirjanić, minister van landbouw, bosbeheer en watermanagement in de Servische Republiek.


Stevo Mirjanić.

De ergste schade werd gemeld in de hoger gelegen gebieden. Minister Mirjanić zei dat het Ministerie zal proberen om de fruittelers die schade hebben geleden door de vorst te compenseren. De telers hebben zelf al meer dan €5 miljoen geïnvesteerd in hun boomgaarden.



"De telers hebben in de laatste paar jaren veel problemen ervaren met hun productie. Vorig jaar wat te droog en het jaar daarvoor was er sprake van teveel neerslag. Deze fruitteelt is erg belangrijk voor de Servische Republiek en Bosnië-Herzegovina," zei Dragoja Dojčinović, directeur van de Fruitvereniging van de Servische Republiek.

"Het Russische embargo voor de EU heeft ons veel nieuwe mogelijkheden gegeven. De Servische Republiek heeft in 2014/15 €14,5 miljoen euro aan appelen geëxporteerd naar Rusland."



De jaarlijkse productievolumes van de Servische Republiek komen neer op 120.000 ton aan appelen, 150.000 ton aan pruimen en 30.000 ton aan peren.

De vorst zorgde voor de meeste schade in het noordwesten van Bosnië-Herzegovina. De gemeente Gracanica, die bekend staat om zijn pruimenteelt, werd het zwaarst getroffen. Ook heeft de vorst en sneeuw invloed gehad op de frambozenteelt.

"We hadden dit jaar een opbrengst geraamd van 10.000 ton aan frambozen, maar nu zullen we moeten wachten op warmer weer voordat we weten wat de uiteindelijke schade gaat zijn," zei Nermin Šutković van het landbouwcoöperatief "AT" in Donji Vakuf.


 
Voor meer informatie:
Bojan Kecman
Minister of Agriculture-Republic of Srpska
Tel: +387 65 742 293,
Email: b.kecman@mps.vladars.net
bojankecman@gmail.com
Publicatiedatum: