Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Koudeketen onmisbaar instrument tegen voedselverspilling

We produceren genoeg voedsel om 10 miljard mensen te voeden. Een derde of meer van het voedsel gaat echter jaarlijks verloren of wordt verspild. Bovendien leidt meer dan 800 miljoen mensen aan chronische honger. Dat schrijven de auteurs Mandick en Schultz in hun boek Food Foolish. De buitengewone sociale en ecologische mogelijkheden van het minder verspillen van voedsel en de centrale rol van de koudeketen in deze context staat in het boek centraal.

Koudeketen onmisbaar
Voedselverspilling heeft ook een verwoestende impact op het milieu. De inherente CO2-uitstoot van voedselverspilling alleen al vertegenwoordigt 3,3 miljard ton. Als voedselverspilling een land betrof, zou het de derde grootste uitstoter van broeikasgassen in de wereld zijn, na China en de Verenigde Staten. In dit opzicht is de moderne koudeketen is een onmisbaar instrument. Slechts ongeveer 10 procent van bederfelijke voedingsmiddelen worden wereldwijd gekoeld en transportkoeling alleen zou een kwart van de voedselverspilling in ontwikkelingslanden kunnen voorkomen.

Moderne wereld
De koudeketen is een fenomeen van de moderne wereld, maar is nu slechts een fractie van wat het ooit kan worden. Groenten en fruit maken 40 procent van alle voedselafval uit. In combinatie met vlees, vis, vis en zuivel, is het totaal meer dan 50 procent. Een koudeketen voor groenten en fruit kan worden ingezet om deze voedingsmiddelen die bijna ¾ van de gehele voedselketen uitmaken, te behouden – en het zijn de meest voedzame voedingsmiddelen op de aarde.

Bananen in India

Een voorbeeld: India produceert 28 procent van de bananen in de wereld maar vertegenwoordigt slechts 0,3 procent van alle internationaal verhandelde bananen. Met een verbeterde koelketen kan het aantal bananen groeien van 4000 tot 190.000 containers, en levert bovendien een extra 95.000 banen, dat is zoveel als 34.600 kleinschalige boerderijen.

Bron: Koudeluchtbehandeling.nl
Publicatiedatum: