Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Johan Bytebier stopt teeltbedrijf

Slaprijs ingestort

Tholen - De slaprijs is sinds maandag 23 mei helemaal ingestort. Vanaf maart was de prijs goed voor de telers, maar vorige week zette de daling in. "In het voorjaar is het een vrij lange periode koud geweest. Hierdoor was er minder aanvoer en lagen de prijzen hoog. Begin vorige week zaten we nog op 36 cent. Zaterdag ging het naar 22 cent. Gisteren werd er nog 12 voor gegeven en vandaag 11 cent." Dit vertelt teler Johan Bytebier uit het Belgische Nazareth.



Kropsla stak erbovenuit
Hij geeft aan dat het opvallend was dat de serresla dit voorjaar mooie prijzen had. "Door het koudere weer, groeiden de producten niet hard en daar konden de bladgroenten van profiteren. De prijzen lagen op een bepaalde periode zelfs hoger dan die van de alternatieve sla, terwijl dat bijna nooit gebeurt. De kropsla stak er dit voorjaar bovenuit. Ik denk dat het ook te maken had met minder aanplantingen en meer vraag uit het zuiden."

Johan stopt met slateelt

Johan Bytebier heeft sinds het jaar 2000 een areaal van 2,4 hectare sla en levert zijn producten aan BelOrta. Dit jaar stopt hij met het telen van sla. "Ik ben 16 jaar geleden gestart met het telen van sla en er zaten goede en slechte jaren tussen. Door verschillende omstandigheden heb ik besloten om ermee te stoppen. Ons bedrijf is overgenomen door een andere teler, die zachtfruit zal gaan produceren." Volgens Johan wordt het steeds moeilijker om te overleven in de tuinbouw. "Het is een hele onzeker gebeuren, je hebt nooit vaste prijzen en er is veel sprake van stress. Daarnaast neemt de concurrentie toe, zowel in het binnen- als buitenland. Producenten gaan meer volume produceren en veel tuinbouwbedrijven zijn fabrieken geworden. Aan de ene kant betreur ik het, maar mijn besluit staat vast. Half juni zal ik de laatste sla planten en in juli zal deze worden geoogst."

Voor meer informatie:
Johan Bytebier