Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Cristina Gutierrez, El Ciruelo (1.200 hectare steenfruit en 1.200 hectare druiven):

"Focus bij uitbreiding op het vroege steenfruitseizoen"



Tholen - Telde het teeltareaal van El Ciruelo in Murcia tot een aantal jaren geleden nog een paar honderd hectare, inmiddels teelt het bedrijf 1.200 hectare steenfruit en nog eens 1.200 hectare druiven. "Voor ons een ideale combinatie", vertelt sales manager Cristina Gutierrez tijdens een bezoek aan het pakstation in Cieza. "Vanaf eind april starten we met het eerste steenfruit en het seizoen loopt door tot eind juni, waarna we gelijk met de druiven kunnen starten."


Cristina Gutierrez

El Ciruelo heeft twee pakstations tot haar beschikking. In het ene pakstation worden hoofdzakelijk druiven verpakt en de vestiging in Cieza die in 2004 werd geopend, is voornamelijk gericht op het verpakken van steenfruit. De laatste vestiging heeft een capaciteit om dagelijks maar liefst 600 ton steenfruit per dag te verpakken. Met de uitbreiding van het areaal ligt het speerpunt op het vroege seizoen wanneer er nog niet veel andere gebieden aan de markt zijn. Dat is het voordeel van Murcia ten opzichte van de producties in bijvoorbeeld Llerida en Extramadura", vertelt Cristina.



Bij El Ciruelo zijn er dagelijks in het seizoen 600 mensen gedurende drie shifts in het pakstation werkzaam. Daarnaast werken er nog eens zo'n 1.000 in de teelt en oogst. Tijdens de overlap met het druivenseizoen eind juni passeert het aantal werkers de 3.000.



Alle zeilen bijzetten
Het huidige steenfruitseizoen ging na een warme winter uitzonderlijk vroeg van start. "Er kwamen gelijk grote volumes op de markt, terwijl de vraag door het koude voorjaar niet al te groot was. Inmiddels is de situatie veranderd en moeten we alle zeilen bijzetten om aan de vraag te voldoen. Door het mooie weer denkt iedereen aan steenfruit en het aanbod is net wat krapper", vertelt Cristina. "De prijsvorming is vrij stabiel geweest, maar we bekijken het van dag tot dag."


Het pakstation van El Ciruelo op de achtergrond

Volgens haar zijn de gevolgen van de regenval voor de steenfruitproductie niet zo groot geweest als in de andere Spaanse teeltgebieden. Het steenfruitassortiment bestaat bij El Ciruelo - in volgorde van grootte - uit nectarines, Paraguayo's, pruimen, perziken, abrikozen en een klein volume kersen.



Cristina is positief gestemd over de steenfruitconsumptie. "Met name de verkoop van paraguayo's en abrikozen vertoont een stijgende lijn, terwijl de consumptie van perziken en nectarines min of meer stabiel blijft. Hoewel er fors meer paraguayo's zijn aangeplant, zien wij de vraag alleen maar toenemen. Zolang wij waarde aan de keten blijven toevoegen, verwacht ik ook niet dat onze groei zal afnemen."



Wachten op definitieve handtekening China
Het steenfruit wordt geleverd door heel Europa met het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië, Frankrijk, Spanje, Duitsland, België en Nederland als belangrijkste afnemers. Een doorbraak vond dit dit jaar plaats met de aankondiging van de markttoegang van Spaans steenfruit naar de Chinese markt. Het wachten is nog op de definitieve handtekening. "Als die gezet is, zijn één van de drie bedrijven die steenfruit naar China mogen exporteren. Maar we gaan vooralsnog uit van de start van deze export vanaf volgend seizoen, vertelt Cristina.



Ze ziet zeker de potentie van de Chinese markt, maar blijft realistisch. "We gaan zeker proberen naar China te exporteren, maar Het zal niet onze grootste markt worden. De vroege variëteiten zijn niet geschikt om een maand in een container te stoppen. Dan ben je aangewezen op luchtvracht, maar dat brengt de nodige kosten en risico's met zich mee."



In druiven is inmiddels ook biologisch product beschikbaar. Voor steenfruit verkeren de biologische activiteiten nog in een beginstadium. "We zetten bovenal in op een duurzame teelt en die wordt op andere continenten zelfs biologisch genoemd. Maar we doen proeven met biologische teelt en de toekomst zal uitwijzen wat het brengt", verklaart Cristina. "Verder zien we de ontwikkelingen met nieuwe variëteiten zich in een razend tempo opvolgen. Wij proberen onze klanten er niet gek mee te maken, maar proberen zoveel mogelijk om soortgelijke rassen gedurende het hele seizoen voor onze klanten herkenbaar aan te bieden."



Concurrentie komt er volgens de salesmanager in het vroege seizoen vooral uit Marokko, later gevolgd door de Spaanse teeltgebieden Extremadura en Lerida, Italië en Frankrijk. "Ten opzichte van de andere Spaanse teeltgebieden heeft Murcia het voordeel van de meeste zonuren, wat de kleuring van het fruit ten goede komt."



Als bedreiging voor de teelt noemt Cristina het watertekort. Aan de regen en bassins hebben we niet genoeg. Daarom destilleren we het zeewater van zout. Daarmee hebben we een 100% watergarantie, maar hebben wel met hoge kosten te maken. Verder ben je met het zomerfruit altijd afhankelijk van het weer, zowel in de producties als met de verkoop. Voor ons liggen er extra kansen vroeg in het seizoen met kwalitatief hoogwaardig zomerfruit en daar zetten we dan ook fors op in."

Voor meer informatie:
Cristina Gutiérrez
Grupo El Ciruelo
+34 629 253 150
+34 968 630 645
cristinagutierrez@elciruelo.com
www.elciruelo.com