Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Russische veto's op Turkije baart Spaanse telers zorgen

Tijdelijk tekort aan steenfruit in Murcia

Het steenfruitseizoen van Murcia heeft zojuist zijn eerste maand achter de rug. Op dit moment heeft een aantal grote exporteurs te maken met leveringsproblemen, die veroorzaakt zijn door een daling in productie wegens de vorst van februari en maart."We hopen dat deze situatie nog minstens een week aan blijft houden, zegt Joaquín Gómez van Apoexpa. "Hoewel de prijzen nog steeds goed zijn, geven ze niet de impact van het huidige tekort weer."



Areaal van perziken en nectarines geleidelijk verminderd
De problemen met de bloei wegens de hoge temperaturen hebben geleid tot een afname van 20% tot 30% in de productie van perziken en nectarines. De productie van abrikozen zal naar verwachting afnemen met 10%, waarbij rekening wordt gehouden met de nieuwe aanplanting die nu productief wordt. De productie in Murcia van Paraguayo-perziken is toe aan het nemen en wordt dit seizoen geraamd op 80.000 ton. 

"We denken dat het areaal voor nectarines en perziken in de komende jaren met 25% zal verminderen. Op deze manier wordt meer ruimte gegeven aan de teelt van abrikozen en Paraguayo-perziken."
 
Volgens Joaquín is het moeilijk om het areaal voor steenfruit in Murcia uit te breiden, omdat er sprake is van een beperkt aantal waterbronnen. "Het is niet makkelijk om geschikte teeltgebieden te vinden voor de extra vroege variëteiten. Deze hebben wegens hun kleinere formaat en dichtheid een lagere opbrengst. Het gebrek aan water zorgt echter ook voor een natuurlijke maatregel tegen de verspreiding van ziektes als Monilia.

Het veto van Rusland op Turkije
Meer dan 80% van het steenfruit van Murcia wordt geëxporteerd. Dit gebeurt voornamelijk naar Europese landen, hoewel ook andere markten steeds aantrekkelijker worden. Nu China toestemming heeft gegeven voor Spaans steenfruit is het heel waarschijnlijk dat de eerste testladingen worden gestuurd, als het protocol eenmaal is ondertekend.

Het verlies van de Russische markt blijft invloed hebben op de sector. Het veto van Rusland is eind 2015 uitgebreid naar Turkije. "We zijn bang dat de Europese markt dit seizoen wordt overspoeld met Turks fruit, hoewel dit voornamelijk van invloed zou zijn op de latere teeltgebieden. Telers maken zich hier echter wel zorgen over," zegt Joaquín Gómez.
Publicatiedatum: