Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jaap Kodde, Flevostar:

Nieuwe oogst, nieuwe mogelijkheden?

"De afgelopen weken is er een spanningsveld ontstaan met de vraag: Komt de overgang van het oude seizoen met het nieuwe seizoen in gevaar? Is het nieuwe seizoen veel later? Hebben we nu mis gerekend? Kunnen we onze klanten nu wel bedienen? Veel onzekerheden die de prijs fors omhoog hebben geduwd", vertelt Jaap Kodde van Flevostar in zijn weekbericht.

"Wat we feitelijk weten is dat de nieuwe oogsten ( Middellandse zeegebied) niet veel later dan normaal zijn en een gemiddelde oogst hebben. Spanje was een fractie later dan normaal maar laat ook hier een gemiddelde opbrengst zien. Er ontstaan, ondanks de hoge prijzen, nu logistieke stromen van product uit bovenstaande regio's naar gebieden als Polen, Balkan gebied, UK met nieuwe oogst product. In deze gebieden is er een duidelijk te kort aan aardappelen en lijkt de nieuwe oogst 2-3 weken langer op zich laten wachten. Kijken we dichter bij huis dan verraste het toch weer iedereen dat men met weliswaar op zeer kleine schaal is gestart met nieuwe oogst in Nederland. Dit kleine (zand) gebied is de voorloper op de Pfalz (start 9 juni) en Tholen (start 2e week juni). Laatste twee genoemde gebieden hebben overigens wel een vertraging van +/- 2 weken."

"Interessanter is het om te kijken naar de nieuwe oogst voor de industriemarkt. Deze staat normaal gepland voor medio juli. Komt deze in gedrang door het koude natte voorjaar? Het lijkt er hierop dat er een kleine vertraging is maar met het weer groeizame weer wat voorspeld wordt, kan de natuur zich ook weer snel herstellen. Vooralsnog lijkt het zeer waarschijnlijk dat deze periode gehaald wordt. Wat belangrijker is en dat zal de komende 2-3 weken duidelijk worden hoeveel beschikbare voorraad is er nu daadwerkelijk over. Is het nu echt zo dat we half juli niet halen met onze huidige voorraad of zijn er toch nog partijen aardappelen die boven de markt hangen", vraagt Jaap zich af. "In ieder geval kunnen we zeggen dat de markt weer volop in beweging is en hopen wij van harte op mooie mogelijkheden voor de nog resterende oude oogst en nieuwe oogst."

Bron: Flevostar
Publicatiedatum: