Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
areaalenquête BelOrta

Specialties blijven groeien

Het areaal specialties bij BelOrta blijft toenemen. Dat blijkt uit de areaalenquête die de vereniging vorig jaar hield.

In oktober 2015 verstuurde BelOrta een areaalenquête naar alle actieve en nieuw aangesloten telers om de teeltplanning voor het jaar 2016 op te geven. De enquêtes zijn verwerkt. Bij deze een overzicht van de te verwachten tendensen voor de belangrijkste producten van de telers van BelOrta.

Vruchtgroenten

Het areaal vruchtgroenten blijft in 2016 in totaliteit op peil door de komst van een aantal nieuwe telers. Ook zijn er zeer weinig verschuivingen bij de bestaande telers.



Tomaten
Het globale areaal tomaten, wat nog altijd het belangrijkste product voor BelOrta is, stijgt met 1,4%. Deze stijging situeert zich integraal bij de jaarrond teelt. Voor het tweede jaar op rij zien we bij deze teeltwijze een overschakeling naar belichte teelt. Het aandeel belichte teelt bedraagt nu 14% van het areaal jaarrond teelt. In 2014 was dat nog maar 4%. Er zijn dit jaar wel enkele opvallende verschuivingen tussen de
segmenten.

Het areaal losse tomaten daalt met 4%. Deze daling situeert zich integraal bij het segment Baron (-15%). Het areaal Prince stijgt lichtjes (+1%).

Bij de trostomaten is er een stijging met 4%. Zoals bij de losse tomaten situeert deze stijging zich bij één segment namelijk Elite (+22%) terwijl het andere segment Princess met 6% daalt.

De belangrijkste groei zit echter bij de specialiteiten (+19%): Cherrystar (+109%), Coeur de Boeuf (+29%), Papritom (+163%), San Marzano (+178%) en Snoeptomaatjes (+23%).

Komkommers
Na de sterke stijging van het areaal komkommers in 2015 wordt er dit jaar opnieuw een stijging van areaal met 9% verwacht. Deze stijging is integraal toe te schrijven aan de toetreding van een aantal nieuwe komkommertelers die jaarrond komkommers zullen aanvoeren.

Paprika

Het areaal paprika stijgt - na de sterke groei in 2015, opnieuw lichtjes met 2,6%. Deze stijging is toe te schrijven aan een aantal vruchtgroentetelers die naar de teelt van paprika zijn overgeschakeld. Het aandeel geblokte paprika blijft status-quo. Het areaal groene paprika blijft status quo. Het areaal gele paprika stijgt met 10%. Deze stijging van gele paprika compenseert de daling van het areaal rode paprika (-4%) en het wegvallen van het
areaal oranje paprika.

In tegenstelling tot de geblokte paprika is er wel een belangrijke
toename van het areaal puntpaprika in 2016 en dit zowel bij de rode (+45%) als de gele (+80%).

Courgette.
Het areaal courgette stijgt met 9%. Deze stijging situeert zich zowel in de beschermde teelt (+6%) als de openluchtteelt (+10%).

Aubergine.
Het areaal aubergine zal in 2016 lichtjes dalen met 2,5%. De ovale aubergines blijven het belangrijkste type. Op beperkte schaal zullen daarnaast ook Turkse, witte, ronde en gestreepte aubergines worden aangevoerd.

Serrebladgroenten
Bij de serrebladgroenten zijn er dit jaar enkele telers die hebben aangegeven dat zij zullen stoppen. Er komen geen nieuwe telers bij. Hierdoor blijven de verschuivingen bij deze gewassen beperkt. Wel wordt vastgesteld dat onze telers zich meer en meer hebben toegelegd op het telen van bepaalde bladgroenten.

Kropsla, alternatieve slasoorten en veldsla
Er worden weinig verschuivingen verwacht bij de klassieke kropsla. Het areaal blijft op hetzelfde niveau als afgelopen jaar. Bij de alternatieve slasoorten verwacht BelOrta wel een stijging van de aanvoer (+10%). Deze stijging is toe te schrijven aan de uitbreiding van de oppervlakte van de teeltwijze 'mobiele gotensysteem'. Er wordt op jaarbasis een stijging van het areaal veldsla met 6% verwacht.

De arealen van de overige bladgewassen onder glas zijn beperkt. Hierdoor veroorzaakt een wijziging van één teler vaak een grote verschuiving. Volgende tendensen worden verwacht: een daling voor andijvie en voor groene selder, status quo voor krulandijvie en een stijging voor spinazie, witte selder en rucola.

Steeds minder telers
1363 telers van BelOrta ontvingen een areaalenquête. 65 telers of 5% van de actieve telers 2015 hebben in hun areaalenquête aangegeven dat zij in de loop van 2015 hun bedrijfsactiviteit hebben stopgezet of in 2016 geen groenten en fruit meer zullen aanvoeren. De tendens van de daling van het aantal telers zet zich dus verder. Procentueel gezien is het aantal stoppers vergelijkbaar met de vorige jaren.
Publicatiedatum: