Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Miguel Gonzalez, MG Fruit:

"Ananas al heel het jaar goed aan de prijs"

Tholen - De ananasmarkt is al vanaf het begin van het jaar erg goed. "De prijzen zijn met een niveau van 12-13 euro voor de gangbare maten goed, maar gelukkig niet té hoog, waardoor de consumptie op een hoog niveau blijft. Daarbij is iedereen tevreden over de kwaliteit van de ananas", vertelt Miguel Gonzalez van MG Fruit. "Men verwacht binnen enkele weken wat meer volume en door concurrentie van ander zomerfruit zal de prijs waarschijnlijk wel wat wegzakken, maar ik verwacht geen grote prijsval."

"Er is wel wat meer regen gevallen, maar er zijn normale producties in Costa Rica", vertelt Miguel. Volgens de importeur is de positie van Costa Rica als belangrijkste ananasproducent onaangetast. "Natuurlijk hebben landen als Panama, Colombia en Ecuador ook ananas, maar de vraag ernaar is minimaal. Klanten vragen alleen in het geval van schaarste naar ananas van andere herkomstgebieden."

Een ontwikkeling in de ananasmarkt is dat er meer kroonloze ananassen worden verstuurd. "Voor een exporteur is kroonloze ananas een mooie oplossing om het maximale rendement uit zijn productie te halen, maar tegelijkertijd zie je dat een consument de ananas met kroon associeert met een vers product. Daarom gaan de grootste volumes kroonloze ananas naar de snijderijen."



Meloenen
In tegenstelling tot de ananasmarkt verliep de meloenenhandel begin van het jaar slecht. "Met name de prijzen van Galia-, Cantaloupe en watermeloenen was heel slecht. De gele meloenen onttrokken zich nog enigszins aan de prijsmalaise", vertelt Miguel. Hij verklaart de slechte marktsituatie als gevolg van de hoge volumes vanuit Costa Rica en Panama. "Men klaagt weleens over het gebrek aan zonnig weer, maar we hebben juist een hele milde winter en voorjaar gehad."

De afgelopen drie weken is de markt opgeleefd en zijn met name de prijzen van Galia- en watermeloenen gestegen. "Een lager aanbod op de markt zorgde voor een goede start van het Galia- en watermeloenenseizoen in Marokko en van de seedless watermeloenen uit Almeria. De Marokkaanse Dumara-watermeloenen zijn veelgevraagd bij allochtone klanten en de pitloze meloenen bij de retail. Zeker tijdens de dagen het mooie weer liep de afzet vlot. Door wat grotere volumes en de feestdagen en de grotere volumes is er nu een kleine terugval, maar een beetje zon kan de markt zo weer laten schijnen", besluit Miguel.

Voor meer informatie:
Miguel Gonzalez
MG Fruit
Handelscentrum ZHZ 49-60
2991 LD Barendrecht
Tel: 0180-745470
Mob: 06-51267933
miguel@mgfruit.nl
www.mgfruit.nl