Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rwanda: vraag naar pootaardappelen overstijgt aanbod

Rwandese telers van Ierse aardappelen kampen met een gebrek aan goede pootaardappelen en daardoor met hoge prijzen. Er wordt in Rwanda op 70.000 hectare Ierse aardappelen geteeld.

Teler Joseph Gafaranga is lid van de coƶperatie Urugaga Imbaraga en maakt zich zorgen over de verliezen, die kunnen worden geleden indien de prijzen later ook niet zullen stijgen. "De prijzen van pootgoed zijn drastisch toegenomen. De prijs van aardappelen nam toe van 70 Rwandese frank (0,08 euro) tot 100 frank (0,11 euro) per kilo en dus verkochten telers de hele oogst zonder pootaardappelen achter te houden voor de maanden maart en april."

Naast het feit dat de prijzen stijgen tot 500 frank (0,55 euro) per kilo, leveren de kosten van pootaardappelen uit verder gelegen gebieden ook zorgen op. Telesphore Ndabamenye van de Landbouwraad van Rwanda (RAB) laat weten dat de pootgoedkwestie doorheen de gehele waardeketen wordt gevoeld: van het laboratorium tot aan de telers. "Een aantal private investeerders gaat gelukkig pootaardappelbedrijven opzetten in de districten Nyabihu, Musanze, Nyamagabe en Nyaruguru."

De Raad zal telers nu leren hoe ze verschillende typen pootaardappelen moeten kweken en behandelen. "We gaan een nieuwe technologie gebruiken om veel kleine zaden te produceren en gaan vermenigvuldigers distribueren voor een massale zaadvermenigvuldiging, wat het pootgoed betaalbaar zal maken." Met dit systeem zal elk district zien hoe veel telers er nodig zijn en hoe veel tijd het vermenigvuldigen van de zaden in beslag neemt. De RAB zal ook zorgen voor opslagmogelijkheden.

Volgens Ndabamenye zal de technologie zorgen voor betere kwaliteit: "De vermenigvuldiging van pootgoed zal in twee of drie jaar de 10% van het kwaliteitszaad bereiken dat de telers in het land nodig hebben. We zitten momenteel op 3%."

Het RAB laat weten dat het nieuwe laboratorium dat wordt gebouwd in de noordelijke provincie de pootaardappelproductie moet verhogen tot 10%. Het zal ook het aantal zaailingen (80) vermenigvuldigen tot 800.000. In het hele land zijn er 80 vermenigvuldigers beschikbaar. Een vermenigvuldiger kan elk seizoen pootgoed ter waarde van 3 tot 5 miljoen frank (3.425 tot 5.709 euro) opleveren.

Source: The Rwanda Focus/ potatopro.com
Publicatiedatum: