Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Paarse aardappelen het nieuwe superfood?

"Er zijn verschillende gekleurde aardappelen zoals rode, paarse, gele en witte, maar de paarse en rode aardappelen bevatten veel antioxidanten." Bovendien zijn deze kleurrijke aardappelen een goede bron van vitamine C, resistent zetmeel, foliumzuur, mineralen, kalium, ijzer, zink en fenolverbindingen." 

Onderzoekers van de Colorado State University (CSU) hebben onlangs paarse aardappelrassen ontwikkeld, die preventief zouden kunnen werken voor verschillende ziekten. 

De antioxidanten, die werden ontdekt in de nieuwe aardappelen, spelen een cruciale rol bij het voorkomen van onder andere kanker, hartziekten en atherosclerose. Op microscopisch niveau: de antioxidanten werken in tegen bepaalde vrije radicalen die schade toebrengen aan biologische moleculen, zoals eiwitten en DNA. De nieuw ontwikkelde aardappelen zouden kunnen worden vergeleken met superfoods als blauwe bessen en granaatappelen.

Gezonde vervanging
Paarse en rode frietjes zouden zelfs een gezonde vervanging kunnen zijn van de traditionele Franse frietjes (van witte en gele aardappelen). Sommige nieuwe aardappelen bevatten minder acrylamide, een chemische stof die wordt gevormd tijdens het frituren of bakken van aardappelen. Volgens het Internationale Agentschap voor Onderzoek naar Kanker is acrylamide een waarschijnlijk carcinogeen. In paarse en rode aardappelen zijn ook fytochemicaliën aanwezig die de vorming van staar bij diabetische patiënten kunnen verminderen.

De aardappelsector zou sterk kunnen profiteren van de bevindingen van het onderzoeksteam
. De sector heeft namelijk geleden onder een vraagafname wegens het feit dat consumenten zich zorgen maken over de gezondheid van aardappelen.

Source: source.colostate.edu
Publicatiedatum: