Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"West-Vlaanderen evolueert naar echte zachtfruitregio"

Aardbeienvolume in tien jaar verdubbeld bij REO Veiling

Tholen - Bij de REO Veiling is een gestage groei zichtbaar in de aanvoer van zachtfruit. Dit was al duidelijk zichtbaar bij de groeiende aanvoer van aardbeien. In tien jaar tijd is het volume meer dan verdubbeld. In 2005 werden er 4,8 miljoen punnets van 500 gram aangevoerd, in 2015 waren dat er 10,2 miljoen. Het begon allemaal in de periode dat bepaalde traditionele groenten die in de serre worden geteeld, zoals bijvoorbeeld kropsla minder aantrekkelijk werden. Met name telers van die groenten stapten geheel of deels over op aardbeien. "En niet alleen aardbeien, maar ook ander zachtfruit wordt stilaan meer geteeld", vertelt Dominiek Keersebilck. "We hebben kortgeleden diverse informatieavonden gehouden met als onderwerp "Start2Berry". Hieruit blijkt de groeiende interesse in de teelt van blauwe bessen, frambozen en bramen. West-Vlaanderen evolueert dus ook naar een echte zachtfruitregio."



Potentieel

Op de vraag of groeiende teelt van zachtfruit mogelijk een overproductie zou kunnen veroorzaken antwoordt Dominiek dat dit nog niet het geval lijkt. "We merken een groeiende vraag en dat zal verder stijgen. Een voorbeeld: slechts één op de vier Belgen koopt minstens één maal per jaar frambozen, dus er is nog een potentieel van 75%. De reden dat mensen dit product trouwens niet aanschaffen, is vaak de hoge prijs in de winkel. Mocht de productie toenemen, zal de beschikbaarheid van het product stijgen en kan de consument deze producten vlotter vinden. . Met alle gezondheidskenmerken die zachtfruit terecht worden toegeschreven heeft zachtfruit sowieso de interesse van de consument. Bovendien is zachtfruit uit zichzelf 'convenience'. Daarnaast kunnen we altijd nog gaan afzetten in het buitenland. Maar dat is toekomstmuziek: de eerste focus is om voldoende aanbod te krijgen om het binnenland constant te kunnen beleveren."



Grondaardbeien onder Fine Fleur
Twee weekenden geleden was het prachtig weer en toen piekte de aardbeienproductie overal in België en bij uitbreiding in Europa. "Momenteel is het weer een stuk minder en is de aanvoer weer wat geminderd. In deze week en volgende week kunnen we spreken van een volume rond de 340 ton. Aardbei onder glas is wat over haar top heen, maar nu komen de tunnels volop in productie.. Op die manier blijft er een voldoende groot kwalitatief aanbod aardbeien op de REO Veiling beschikbaar. De grondaardbeien zijn er ook vanaf 20 april, maar dat is meer een niche. Deze worden vermarkt onder het merk Fine Fleur en we merken dat we langzaamaan naar een vast koperspubliek gaan voor de traditionele grondaardbeien. De smaak slaat goed aan, ook bij de eindconsument. We focussen op een kwalitatief hoogstaand product, zowel onder Tomabel, Fine Fleur als Flandria. Daar willen we trouwens ook in de toekomst blijven voor staan, want bij diverse telers staan nieuwe proefrassen. We blijven dus hard verder werken aan West-Vlaanderen als échte zachtfruitregio."

Voor meer informatie:
REO Veiling
Dominiek Keersebilck
Oostnieuwkerksesteenweg 101
B-8800 Roeselare
Tel: +32-51231206
Fax: +32-51231289
www.reo.be