Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Grande opening lokaal georiënteerde Belgomarkt op 17 mei

Supermarkt met enkel Belgische producten opent de deuren

Op 17 mei opent BelgoMarkt haar deuren. Het is de eerste supermarkt die enkel Belgische producten verkoopt. Dat gebeurt op 435 m² in de Matongéwijk in Brussel. De supermarkt wil via de korte keten werken en producten aanbieden zonder bewaarmiddelen of kleurstoffen.

"Iedereen moet toegang hebben tot verantwoorde en gezonde voeding. Er is een alternatief nodig voor de conventionele supermarkten, dat toelaat te consumeren op een positieve manier: op het gebied van voedingswaarde, economie en milieu.", leggen de initiatiefnemers uit. Zij waren bijna twee jaar lang op zoek naar kwaliteitsproducenten.

Minder verpakking, minder tussenstappen
De producten in de rekken van BelgoMarkt zijn vooral verswaren, zoals groenten, fruit, vlees en beleg, kazen, vis en brood. Verder vind je er vruchtensappen, limonades, confituur, choco, chocolade, gedroogde vruchten, honing, beschuiten, deegwaren, sauzen, thee, koffie, bloem, snoep en verschillende koudgeperste oliën. Cosmetische en huishoudelijke producten maken het aanbod compleet.

De coöperatie laat zich leiden door het korte ketenconcept. 95% van de waren passeren slechts één tussenpersoon voor ze van de producent bij de consument terechtkomen. "Tussenstappen en verpakkingen elimineren zorgt ervoor dat we scherpe prijzen kunnen aanhouden. Het laat ons ook toe om onze producten verser en milieuvriendelijker aan te bieden." Twee derde van de producten wordt dan ook in bulk verkocht.

Belgische producenten ontdekken
Verder willen de drie initiatiefnemers met BelgoMarkt hun klanten de plaatselijke producenten, en de kleinere ondernemingen, laten ontdekken. De ambachtelijke deegwaren bijvoorbeeld worden gemaakt door een producente uit de Oostkantons. Een broer en zus maken samen dragonsaus, onder de naam Dr. Jappy. In de streek van Luik maakt de Roi Du Cuberdon snoepgoed zonder bewaarmiddelen. Andere voorbeelden zijn het Brusselse Stoemelingsbier en verschillende dranken uit brouwerij Jessenhofke in Hasselt.

Liever Belgisch dan bio
De supermarkt verkoopt voor zo'n 60% bioproducten, maar dat is zeker niet noodzakelijk. Er zijn nu al 600 producten te koop, afkomstig van 90 Belgische leveranciers. "Eind juni willen we naar 800 producten van 100 leveranciers. We blijven op zoek gaan naar nieuwe producenten", bevestigt Mélanie Mikiels.

De winkel zal open zijn van dinsdag tot zondag van 9 tot 19 uur. Het adres is Dublinstraat 19 in Elsene. Er is al vraag naar nieuwe vestigingen, maar eerst moet de Brusselse supermarkt goed draaien. Ook onverkochte goederen laat de supermarkt niet verloren gaan. Daarvoor werken ze samen met twee verenigingen.

Bron: Landbouwleven
Publicatiedatum: