Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Chris Loncke, Frambofruit:

"Ik vrees voor een zachtfruit-overschot binnen enkele jaren"

Tholen - De frambozenproductie begint op gang te komen. De prijzen zijn goed en volgens de Belgische teler Chris Loncke van Frambofruit is het goed te merken dat de consumptie toeneemt. Toch ziet hij er een keerzijde aan. "We moeten wel oppassen dat er niet te veel wordt geplant. Er zijn steeds meer telers die omschakelen naar frambozen en ander zachtfruit. Enkelen door eigen interesse,maar de meerderheid wordt gepusht door derden. Ik vrees voor een overschot de komende jaren, het zal er sneller zijn dan verwacht."



Enorme toename in Europa

Het eerstvolgende jaar ziet hij het nog wel positief in voor het zachtfruit. "Ik geloof dat de toename in het areaal wel een tijdje gelijk zal lopen met de consumptiestijging. Maar er komt een moment dat het is gedaan. We zijn niet het enige land dat groter wordt in de zachtfruitteelt. Overal in Europa zie je dit gebeuren. We hebben in de loop der jaren geleerd dat overproductie een duidelijk kenmerk van de tuinbouw: bij veel kasgroenten is het ook uitgelopen tot een drama. Bij peren en appelen duurde het lang, maar die zitten nu ook op hun gat. Het is niet zo moeilijk om te telen, maar ervoor zorgen dat de mensen het eten: dat is de uitdaging!"



Goede prijs

Momenteel ligt de prijs bij BelOrta voor 125 gram tussen de 1,80 en 2,30 euro. "Het zijn mooie prijzen. Ik zie dit seizoen positief tegemoet. De consumptie neemt toe en de vraag is goed. Dat zien we ook bij onze thuisverkoop." Frambozen zijn 90% van de omzet van Frambofruit. Het bedrijf teelt zowel het ras Tulameen in het voorjaar als Kwanza in het najaar.

Voor meer informatie:
Frambofruit BVBA
Chris Loncke
Oude Ieperweg 26
8210 Loppem
GSM: 0477 95 80 21
chris@frambofruit.be​
www.frambofruit.be