Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Overzicht Wereldmarkt steenfruit

De wereldproductie van perziken en nectarines zit in de lift. Dit bleek uit cijfers die werden vrijgegeven in september 2015. Met name China trekt de productie omhoog. In de afgelopen jaren is het opvallend dat de 'gewone' perzik minder populair is geworden, maar de productie van het platte 'broertje' neemt toe. In Europa valt op dat abrikozen bekender worden. Er zijn nu betere en smaakvollere rassen ontdekt, waardoor de productie en vraag stijgen.Europa-breed
Normaal gezien worden de Europese steenfruitramingen vrijgegeven tijdens de beurs Medfel in april, maar dit jaar was dat niet het geval, omdat de vooruitzichten te onzeker waren door de weersomstandigheden. Voor abrikozen zijn er wel cijfers bekend gemaakt. Europa verwacht dit seizoen een volume te oogsten van 443.000 ton. Dat is 11% minder dan vorig jaar. Het grootste volume wordt geteeld in Italië. Daarna komen Frankrijk, Spanje en Griekenland.


Europese productieraming abrikozen.

Spanje

Alleen voor de vroege regio's zoals Andalusië, Murcia, Valencia kunnen voorzichtige voorspellingen worden gedaan. Er wordt een kleinere productie verwacht ten opzichte van 2015. In het zuiden van Spanje heeft men last gehad van vorst. Hierdoor zal de productie van perziken, nectarines en paraguayo's naar verwachting lager zijn dan vorig jaar. Opvallend is de stijging in platte perziken. Er is een verdubbeling te zien in vergelijking met het gemiddelde 2010/2014. Bij abrikozen wordt een daling verwacht van 1%. Er werd een hogere productie geraamd, maar doordat het in de winter zo warm is geweest, verliep de vruchtzetting niet goed.

De productievolumes nemen op dit moment toe in Spanje. Het seizoen in Sevilla en Murcia startte midden april. De prijzen zijn hoog geweest omdat de volumes nog niet groot waren. De weersomstandigheden in Europa waren winters en dat zorgde voor een kleine consumptie. Voor de komende weken wordt er een stijgende afzet verwacht door het betere weer. Spaanse exporteurs zijn blij dat de Chinese markt eindelijk open is. Ze hebben veel te lijden gehad onder de Russische boycot en men heeft hoge verwachtingen van China.

Italië
Gezien de instabiliteit in het klimaat zijn er nog geen concrete cijfers beschikbaar voor de gebieden met latere rassen. Er wordt wel verwacht dat er dit seizoen minder perziken en nectarines zullen worden geoogst in vergelijking met vorig seizoen. Het areaal is ook wat kleiner. Voor de Zuidelijke Italiaanse gebieden zijn wel schattingen gemaakt. Er wordt een daling van 7% verwacht ten opzichte van 2015 en 6% daling ten opzichte van het gemiddelde van 2010 t/m 2014.

Bij abrikozen wordt er zelfs een gemiddelde oogstdaling verwacht van 19% ten opzichte van 2015. Noord-Italië verwacht dezelfde situatie als vorig jaar, maar in het zuiden verwacht men een daling van ongeveer 30%. Volgens CSO Italië zijn Italiaanse telers steeds meer geïnteresseerd in het telen van abrikozen. Ook voor pruimen wordt een stijging verwacht in de productie voor de komende jaren. Voor perziken is een dalende trend zichtbaar.

België
Importeurs hadden in april al wat volumes nectarines en perziken geïmporteerd vanuit Spanje. De vraag lag echter laag door de kou, de temperaturen schommelden vorige week 's morgens zelfs rond het vriespunt. Kalibers zijn nog klein. Deze week is een duidelijke verbetering te zien in de weersomstandigheden, het is zomers. Een extreme verandering in vergelijking met vorige week. Ook de vraag is beter, maar er komen maar kleine volumes uit Spanje. Hierdoor liggen de prijzen vrij hoog. Volgens importeurs is dit de meest slechte seizoensstart ooit. Het is een vreemde situatie, mede door de extreem wisselende weersomstandigheden in het zuiden en in België. Ook de kwaliteit valt tegen.

Nederland
De animo voor het Spaanse steenfruit was door het koude weer vorige week nog niet heel groot. Nederland is gestart met beperkte volumes. Opvallend was volgens een importeur dat er al vrij vroeg in het seizoen dikke maten beschikbaar waren. Er wordt nu gewerkt met steenfruit uit Murcia, daarna komt import uit andere gebieden zoals Lleida en Huesco. Er worden goede volumes verwacht.

Israël
De steenfruitteelt in Israël heeft jarenlang een goede groei doorgemaakt. Momenteel is er een stagnatie te zien in de productie. Historisch gezien was het merendeel van de oogst bestemd voor de binnenlandse markt, maar de export is ook heel belangrijk geworden en gegroeid. In de afgelopen 20 jaar is het steenfruitareaal gestegen van 6300 hectare in 1995 tot 8000 hectare op dit moment. Van het totale areaal is ongeveer de helft bestemd voor de teelt van perziken en nectarines. Pruimen zijn goed voor 30% en abrikozen 20%. De meerderheid van de steenfruittelers zijn gevestigd in het noorden van Israël. De steenfruitproductie start eind april en in duurt in goede jaren zelfs tot december. Pruimen zijn het belangrijkste exportproduct. De lokale markt blijft de belangrijkste afnemer.

Hongarije

Hongaarse abrikozentelers zijn getroffen door de vorst vorige week. Dit zorgt naar verwachting een verlies van zo'n 30% in de productie. Volgens de voorspellingen zullen hierdoor ook de prijzen dit seizoen hoog zijn. Naar verwachting zullen de vroege rassen eind juni worden geoogst. Tot nu toe worden er verder geen vertragingen verwacht.

VS: Georgië
Perziktelers in de staat Georgië zijn bijna klaar om te oogsten deze maand, twee weken eerder dan normaal. Tot die tijd zijn de perziken afkomstig uit Florida. Over de kwaliteit uit Florida is men tevreden en ook voor Georgië wordt een goede kwaliteit verwacht.

Mexico
In Mexico is de steenfruitproductie met name bestemd voor de binnenlandse markt. Qua export zijn het maar kleine volumes die het land uit gaan. Mexico importeert daarbij soms ook uit Californië of Washington (VS), die perfecte teeltomstandigheden hebben voor steenfruit. Voor de teelt van steenfruit is een bepaald klimaat gewenst. In de winter moet het bijvoorbeeld koud zijn. De teelt in Mexico is daarom alleen mogelijk in enkele regio's waaronder Chihuahua en Mexico. Helaas hagelt het daar regelmatig en verliezen ze daardoor regelmatig een deel van de oogst.

Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland laat de handel in steenfruit verschillende pieken en dalen zien als wordt gekeken naar de verkoopcijfers vanaf 2011. Rond de feestdagen is er bijvoorbeeld een stijging in de verkoop van kersen te zien. Ook bij nectarines is die stijgende lijn zichtbaar in de verkopen. Bij perziken is een verkoopstijging te zien rond week 4. Ook pruimen verkopen beter na nieuwjaar. Opvallend is het dat rond week 8/9 de verkoop van alle soorten steenfruit weer afneemt en dat is al vanaf 2011 het geval.

Publicatiedatum :
Author:
©Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018