Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Disciplinaire maatregelen volgen'

Ethephon op partij Spaanse tomaten

Analyses van het Plantkundig Onderzoekslaboratorium in Almeria bevestigen het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel, ethephon, op een bedrijf in deze provincie. Het betreffende bedrijf exporteerde twee partijen tomaten naar Nederland. De Landbouwraad heeft aangekondigd dat het de noodzakelijke disciplinaire maatregelen zal opleggen omdat gebruik van dit middel volgens de Spaanse regelgeving niet toegestaan in de tomatenteelt. De resterende tomatenplanten zijn in beslag genomen. 

Op 28 april maakten de Nederlandse autoriteiten melding van twee partijen Spaanse tomaten die te hoge concentraties MRL's bevatten, waarna de Spaanse autoriteiten controles uitvoerden. De tomaten bleken afkomstig te zijn van een kasteler in Almeria.

Uit onderzoek is gebleken dat het in beide gevallen gaat om ethephon, een middel dat de rijping versnelt. Volgens de Europese fytosanitaire richtlijnen mogen de concentraties ethephon niet hoger dan 1 milligram per kilo tomaten zijn. In Spanje, mag het middel echter helemaal niet toegepast worden in de tomatenteelt, maar is het uitsluitend toegestaan bij de productie van katoen, appelen, olijven en druiven.


Bron: almeria360.com
Publicatiedatum: