Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zijn levensmiddelen veilig na de EHEC-crisis?

Vijf jaar geleden werd onder andere Duitsland getroffen door de EHEC-epidemie. De levensgevaarlijke darmbacterie maakte duizenden mensen in korte tijd ziek. De ziekteverwekker zorgde ervoor dat consumenten massaal bang werden om gezonde rauwkost te eten: sla, komkommers, taugé en zorgde wereldwijd voor een crisis. Veel bedrijven werden zwaar getroffen.

Wanneer de Duitse consumenten tegenwoordig groenten kopen, denken zij nauwelijks nog aan EHEC. Temeer omdat de politiek in 2011, nadat er meer dan 50 EHEC-doden waren gevallen, beloofde om wetten te controleren en controles bij levensmiddelen na te gaan. Met welk resultaat? Zijn kiemgroenten, sla en andere rauwkost tegenwoordig zorgeloos te eten?

Ons voedsel is na de EHEC-crisis veiliger geworden, stelde het ministerie van Voeding en Landbouw in Berlijn vast. Veel deskundigen zijn het hiermee eens. "De levensmiddelen in Duitsland zijn veilig. Maar: ziekteverwekkers in levensmiddelen kunnen nooit voor 100 procent voorkomen worden", zegt Juliane Bräunig van het 'Bundesinstitut für Risikobewertung' (BfR).

In de gehele EU kijken de autoriteiten de producenten van kiemgroenten sinds 2013 nauwkeuriger op de vingers. Producenten moeten zelfs regelmatig EHEC-tests uitvoeren. Want slechts enkele exemplaren van de gevaarlijke ziekteverwekker O104:H4 zijn al voldoende om gezonde volwassenen uit hun doen te brengen.

Consumentenbeschermers, bijvoorbeeld van Foodwatch, beklagen zich er echter over dat veel aangescherpte regels enkel kiemgroenten betreffen en niet ook andere verse producten zoals in plastic zakjes verpakte sla of komkommers.

Dat de melding van de arts - opgelet, EHEC-patiënt- tegenwoordig sneller bij het Robert Koch-Institut (RKI) in Berlijn aan moet komen zien allen als een succes. Daar houden deskundigen informatie bij over gevaarlijke infecties. Nu is deze termijn drie tot vijf dagen. In 2011 duurde het vaak meer dan 14 dagen. Zo was een groot deel van de gecontamineerde producten vijf jaar geleden al geconsumeerd toen er in juni een waarschuwing voor besmet fenegriekzaad uitging. Dus vooruitgang? Ja, maar honderd procent bescherming is niet haalbaar.

Desondanks zijn er nog veel vragen. Eén van de grootste raadsels is hoe EHEC O104:H4 precies in de zaden uit Egypte of in de kiemgroenten terecht is gekomen. Een mogelijke verklaring waaraan gedacht wordt: de bacterie is in staat om lang, misschien jaren, in een 'slaaptoestand' te blijven. Vervolgens wordt hij ergens door gewekt, vermeerdert hij zich en laat zijn gif achter in de mens.

Minstens net zo spannend is de vraag waar de agressieve ziekteverwekker na het einde van de epidemie is gebleven. "We kennen nog steeds niet het reservoir, oftewel de plek waar de ziekteverwekker zich ophoudt tot aan een uitbraak", zegt professor Helge Karch uit Münster, één van de beste EHEC-kenners. Nog in september 2015 heeft zijn laboratorium in het Instituut voor Hygiëne de EHEC-bacterie uit een screening in Nordrhein-Westfalen geïsoleerd. "De stam O104:H4 komt nog voor, maar heeft geen uitbraken meer veroorzaakt en is zeldzaam", zegt Karch. Dat wil zeggen: geen reden tot angst, maar wel voorzichtigheid.

Bron: proplanta.de
Publicatiedatum: