Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Extreme sneeuw en vorstschade in Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, en Kroatië

In diverse Europese landen zoals Oostenrijk, Zwitserland, Italië Kroatië, Duitsland, Slovenië Frankrijk en België zijn er appelen, peren, kersen en druiven bevroren begin deze week. Ook zorgde de sneeuwval voor uitdagingen bij de overkappingssystemen en soms ging het helemaal fout door de sneeuw. Ook de komende nachten wordt er op sommige plekken nog kou en sneeuw voorspeld. NFO vatte de gevolgen per land samen:



Oostenrijk
In het teeltgebied in de deelstaat Steiermark wordt gesproken over een 'complete catastrofe. Ongeveer 80 procent van de fruitoogst zou verwoest zijn (zie foto bij dit nieuwsbericht waar brandweer sneeuw van hagelnetten haalt in Gleisdorf (link is external)). In de nacht van maandag op dinsdag kregen de kleine vruchtjes temperaturen van -2 tot -6 te verduren volgens de Landwirtschaftskammer. Eerste schattingen die de circa 2000 Steierse telers betreft gaat uit van € 100 miljoen euro schade alleen al voor de fruitsector (zonder druiventeelt). Wethouder Hans Seitinger: "Dit is echt een uitzonderlijke situatie, die in de laatste 50 jaar niet meer is voorgekomen."

Of er financiële steun komt voor de getroffen telers wordt nog nader bekeken. Oostenrijkse telers hebben ook een brede weersverzekering, maar vanwege de hoge premies zijn er niet veel telers die er gebruik van maken. In het nog iets oostelijker gelegen Burgenland is er ook schade waar het -3 à -4 werd. Jaarlijks produceert Oostenrijk circa 170 miljoen kg appelen per jaar. Golden Delicious en Gala zijn de grootste rassen.


Duitsland
In Zuid-Duitsland viel in de nacht van dinsdag op woensdag 27 april ongeveer 10 centimeter sneeuw. Overkappingsspecialist Voen maakte foto's van een kersenaanplant (link is external) onder net, die nog veilig stonden onder een dik pak sneeuw.



Zwitserland
In Zwitserland ook een zeer wit beeld. In Oost Zwitserland in de regio Graubunden waar veel druiven staan werden veelvuldig vuurpotten ingezet. Ook werd in die regio een helikopter ingezet om luchtlagen te mengen.

Italië
Ook de Italiaanse landbouworganisatie Coldiretti bericht dat de fruitteelt schade heeft van de weersomstandigheden. De steeds vaker voorkomende gevolgen van de klimaatverandering veroorzaakte de afgelopen 10 jaar volgens Coldirettie al meer dan 14 miljard euro schade aan de landbouw. Afgelopen winter had Italië de warmste winter van de geschiedenis. Dit heeft geleid tot een vroegtijdige ontwikkeling van het gewas.

België
In België zijn het vooral de korrelhagelbuien, net zoals in Nederland, die de fruittelers het meest tot last zijn. Nachtvorst wordt de komende nachten niet uitgesloten in België.

Kroatië
De NFO kreeg ook vanuit Kroatië bericht over vorstschade, met name uit het noorden op de grens met Hongarije en Slovenië. Op onderstaande foto toont een teler uit die regio bruine appelvruchtjes.


Slovenië
Vanuit Slovenië komen ook berichten over schades. Daar gingen de temperaturen richting -4C die aan de oostkant het land binnenkwam. De schade in Oost-Slovenië bij noten en steenfruit is daar momenteel het grootst en wordt catastrofaal genoemd. Ook de appel- en perenteelt is getroffen. De laaggelegen gebieden zijn voor 60 à 70 procent bevroren. De hogere gebieden enkele tientallen procenten minder.


Frankrijk
In Frankrijk was het vooral de temperatuur die de fruittelers tartte en dan met name in de druiventeelt. Hoge luchtvochtigheid in de Bourgogne streek (noordoosten) door regen en sneeuw zorgde voor veel problemen met de jonge ranken. Met deze combinatie bij elkaar wordt er gepraat over de ergste vorst tot nu toe sinds 1981. Zie de beregeningsfoto van een druivenperceel.

Bron: NFO
Publicatiedatum: