Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe resistentie en kleuren in radijs

Hazera veredelt sinds meerdere decennia de ronde radijs met daarbij de nadruk op innovatie en een aantal goed gekozen belangrijke eigenschappen. Een korte blik op de nieuwste innovaties van dit gewas dat bij de consument steeds populairder wordt.

De teelt van ronde radijs gebeurt zowel overdekt met een hoge zaaidichtheid (wat een kleinere maat geeft < 30mm) als in het open veld met een lage zaaidichtheid (maat > 40 mm) of een hoge zaaidichtheid (tussenmaat).



Radijs is een snel gewas. Het gemiddelde aantal groeidagen ligt indoor op ongeveer 20 dagen, outdoor op 25 dagen. Ronde radijzen zijn meestal rood van kleur.

Wim van der Heijden, Global Product Manager Root & Bulb bij Hazera: "Sinds 1974 veredelen en selecteren we ronde radijsrassen, zoeken wij systematisch naar de eigenschappen die de markt eist. In 1987 hebben we een doorbraak bereikt met de introductie van hoog presterende, hybride rassen met hogere opbrengsten en uniformiteit. Naast opbrengst en uniformiteit focussen we ook sterk op betrouwbaarheid onder diverse groeiomstandigheden."



Eén van de belangrijkste aandachtspunten in de veredeling is momenteel ziekteresistentie. Ziektes kunnen dramatische gevolgen hebben voor het inkomen van de telers. Wim: "Onlangs is Hazera erin geslaagd om een hoge mate van resistentie tegen Fusarium en Witte roest (Albugo Candida) te introduceren. Met name de laatste, geïntroduceerd in ons ras Autella, is een echte doorbraak in lijn met de reeks innovaties die Hazera radijstelers heeft gebracht. Valse meeldauw is een andere belangrijke resistentie die we naar een hoger niveau aan het brengen zijn."

De veredelaars van Hazera werken ook aan de behoeften van verwerkers, distributeurs en supermarkten. Wim: "De radijzen moeten altijd over een hoge interne kwaliteit beschikken en zeer solide zijn. Aan de binnenkant moeten ze netjes en gelijkmatig wit zijn en dit ook blijven na het snijden, bijvoorbeeld voor gebruik in voorverpakte salades. Consumenten willen graag dat radijs het hele jaar verkrijgbaar is, daarom moeten onze veredelaars ervoor zorgen dat dit voorjaarsgewas een vierseizoenengewas wordt. In het algemeen zijn een goede schaphoudbaarheid, mooie smaak en een frisse uitstraling erg belangrijk, dus is ook onze veredeling hierop gericht."



Een andere opvallende innovatie is de introductie van een geheel witte ronde radijs. Wim: "De nieuwe witte radijs, die ook resistent is tegen Witte roest, zorgt voor een mooie rood-wit-groene kleurcombinatie in de schappen van de supermarkt. Zo wordt het product nog aantrekkelijker."

Voor meer informatie:
Hazera Seeds B.V.
Nederland
Tel: +31 162 690 900‏
Fax: +31 162 690 970

Publicatiedatum: