Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Rien Panneman: "Verwachte stijging convenience boven de 10% per jaar"

Eerste paal geslagen voor nieuwbouw Fresh-Care Convenience



Tholen - In februari 2015 bespraken Dammis van der Staay, Rien Panneman en Marco Klein tijdens de Fruit Logistica in Berlijn de krappe behuizing van Fresh-Care Convenience. "De omzetontwikkelingen namen dusdanige vormen aan dat de fabriek te klein werd. Dan kun je gaan afwachten, een klantenstop afkondigen of gaan ondernemen", concludeerde Rien Panneman, afgelopen vrijdag.


Rien Panneman, burgemeester Aat de Jonge en Marco Klein

De Staay Food Group koos overtuigend voor het laatste en kocht een areaal van 32 hectare aan op het bedrijventerrein 'De Poort van Dronten'. Staay is met enkele toeleveranciers in een verregaand stadium in gesprek om zich op dezelfde locatie te vestigen. Vrijdag 29 april werd door burgemeester Aat de Jonge de eerste paal geslagen. De verwachte oplevering van de nieuwbouw is medio april 2017. De nieuwe convenience-locatie bevat in totaal 27.000 m² vloeroppervlakte.


Vestigingsmanager Marco Klein

"Nieuwbouw was een logische keuze, die ons in staat stelt om onze productiemethoden te professionaliseren en te perfectioneren", verklaarde Panneman. Fresh-Care verwacht de komende jaren een stijging van meer dan 10% per jaar. "De omzet van Fresh Care Convenience stijgt nog harder dan verwacht waarbij we zo'n 70% van onze omzet in het buitenland realiseren. Ik ben ervan overtuigd dat we met nieuwbouw de juiste beslissing hebben genomen. Zowel bestaande als aspirant-klanten kijken reikhalzend uit naar het moment dat de fabriek geopend wordt."


Koelleverancier Peter Huijbregts en Dammis van der Staay

Fresh-Care Convenience is gespecialiseerd in het bewerken van verse groenten, fruit en natuurlijke ingrediënten tot kant-en-klaar eenheden zoals maaltijdsalades, soepgroenten en pizza's. Het grootste gedeelte van de nieuwe fabriek zal bestaan uit high-care- en low-care-ruimten. De hal waarin de verse groenten worden gesneden en verpakt, wordt compleet gekoeld en is in verschillende high-care-ruimten opgedeeld. In het gehele pand wordt voor de koeling gebruik gemaakt van terugkoeling door CO2, wat een lagere milieubelasting heeft.


Rien Panneman

City Farming
Bijzonder onderdeel van de nieuwe productielocatie is het City Farming-gedeelte, een geconditioneerde ruimte waar sla op water, onder LED-verlichting zonder daglicht wordt geteeld. De teelt bestaat uit negen lagen van 1.000 m². "Een grootschalige proef, waarbij we alle mogelijkheden hebben om op te schalen. We hebben niet voor niets 32 hectare gekocht", vertelde Rien. "We hebben als Staay Food Group een historie in de teelt en we willen in dat segment nog verder groeien. Nu telen we jaarrond sla in de koude grond, maar we gaan dat nu hier in Dronten zelf in een gesloten omgeving doen."


Jacob van der Linden, Rob Beukers, Joop Vernooij en Herman van Rooijen

"Natuurlijk is de teelt een stuk duurder, maar het stelt ons wel in staat om de meest optimale teeltomstandigheden na te bootsen, ongeacht het klimaat. Daarbij wordt het onmogelijk dat er zand of vliegjes in de maaltijdsalades komen te zitten. We hebben met de teelt onder LED geen transport nodig en we reduceren het snij-afval aanzienlijk. Al met al duurzaamheid ten top", verklaarde Rien. In dit project wordt nauw samengewerkt met andere partijen en onderwijsinstellingen, zoals Philips, Rijk Zwaan en CAH Vilentum. Zo krijgt het nieuwe pand ook een auditorium waar les gegeven wordt.


Erik Hovens en John Coremans van Rijk Zwaan

De Staay-directeur wenste in zijn toespraak aannemer Heembouw sterkte met deze veeleisende klant. "Onze vestiging in Papendrecht was in een half jaar gerealiseerd. Ik hoop dat het hier ook zo gaat, maar mijns inziens moet het sneller kunnen", lachte Rien. Hij sprak zijn tevredenheid uit over de gemeente Dronten die zich als vestigingsplaats had laten gelden. "Wij zullen ons ook niet onbetuigd laten. In de nieuwe fabriek zullen meer dan 500 mensen komen te werken, zowel hooggeschoolden als mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarin zullen wij onze verantwoordelijkheid nemen."


Felicitaties van burgemeester de Jonge...


... en commercieel directeur Rinus Verhey van Heembouw

Na een oproep van Rinus Verhey van Heembouw om de Poort van Dronten om te dopen tot de Poort van Staay, promoveerde burgemeester De Jonge Dronten tot de agrarische hoofdstad van de provincie. "Dit is een historisch moment. Vaak werd me gevraagd wanneer de doorbraak zou plaatsvinden en een groot agrarisch bedrijf zich hier zou vestigen. Vandaag is het zover!" Met genoegen gaf hij dan ook het startsein voor de bouw met het slaan van de eerste paal. Van vestigingsmanager Marco Klein mocht hij terugkomen. "We hebben er nog 8.400 te gaan."