Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bramenmarkt biedt volop kansen

Vanwege de toenemende aandacht voor de gezonde eigenschappen van zachtfruit heeft de zachtfruitsector de laatste paar jaren een enorme groei doorgemaakt. De vraag naar aardbeien en blauwe bessen is groot maar is dit eveneens het geval voor frambozen en bramen? 


De frambozenprijs staat al een aantal jaren onder druk maar volgens Chris Rose van de Britse Telersvereniging Asplins Producer Organisation komt hier verandering in. "Vorig jaar zagen we grotere volumes Britse frambozen op de markt. Hoewel er aanvankelijk voor de prijs werd gevreesd, was deze uiteindelijk prima. Het marktsegment groeit snel en er worden verschillende goede rassen geteeld, waarvan grotere volumes verkrijgbaar zijn. We denken dat de consument hierdoor vaker frambozen zal kopen. De vraag is alleen of we aan wel aan deze groeiende vraag kunnen beantwoorden?"

Volgens Chris is het marktpotentieel van bramen nog onontdekt. Er zijn betere en zoetere rassen beschikbaar maar de ontwikkeling hiervan is beperkt tot een klein aantal Britse bedrijven en er blijft behoefte bestaan aan smaakvolle rassen.




Hoewel het frambozenareaal zich uitbreidt, is dit voor bramen niet het geval.

"De aardbeienafzet zal nog in beperkte mate toenemen. Blauwe bessen bieden daarentegen nog volop kansen. Binnenlandse blauwebessentelers worstelen echter met het probleem dat Britse blauwe bessen niet beter smaken dan goedkopere importbessen."



"Het is nog moeilijk te voorspellen wat het effect van de zachte winter en het koude voorjaar op de bramen- en frambozenproductie zal zijn. Het kan zijn dat de maten kleiner zijn waardoor de pluk duurder uitvalt."

De eerste bescheiden volumes kasframbozen en -bramen worden nu al geoogst. Chris verwacht dat er desondanks een tekort in de aanvoer zal ontstaan totdat de grotere volumes uit de plastic tunnels op de markt komen.


Voor meer informatie:
Chris Rose
Asplins Producer Organisation
Tel: +44 1795 594811
Email: commercial@asplinspo.com

Publicatiedatum: