Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wordt Turkije dit jaar een concurrent?

Spanje: 80% minder vroege kersen

In de provincie Tarragona is onlangs de oogst begonnen van de vroegste kersenrassen, zoals de Early Bigi. Afhankelijk van het teeltgebied is het aanbod aan vroege variëteiten tot 80% lager dan in een normaal seizoen. 



"De bomen hebben niet zoveel fruit geproduceerd wegens de impact van de vorst in medio februari, legt David Manero van Cerima Cherries uit. Cerima Cherries is een Catalaans bedrijf dat kersen produceert en op de markt zet. Op dit moment exporteert het bedrijf zijn eerste ladingen naar Europa.

"Ik denk niet dat er sprake gaat zijn van significante kersenvolumes op de markt. Dit is niet het geval tot de eerste of tweede week van mei. Hierdoor zullen de prijzen langer op hoog niveau blijven zitten dan in vorige seizoenen," zegt David.


Volgens de exporteur is het belang van de extra vroege rassen in de markt te betwisten. Deze variëteiten zijn namelijk kwetsbaarder en kunnen niet over lange afstanden vervoerd worden. "Het zijn variëteiten die ons de gelegenheid geven om vaste voet op de markt te krijgen aan het begin van het seizoen," aldus David.

David zegt dat de rassen die vroeg in mei geoogst zullen worden een goede kwaliteit en maat zullen hebben. "Het grootste deel van onze productie bestaat uit het soort variëteiten die wat harder en meer consistent zijn, zoals de Red Pacific, Nimba, Frisco, Santina, Lapin etc.. Ze zijn bestemd voor de markten waar de meeste vraag zit."


De dreiging van Turkije
Wegens het Russische veto op Turkse tuinbouwproducten zullen er naar verwachting meer Turkse kersen naar Europa worden geëxporteerd. "Wij hebben al een bestaande klantenbasis. We zijn met het seizoen begonnen voordat Turkije dat deed en we zitten dichterbij onze Europese bestemmingen. Er zal zeker sprake zijn van Turkse concurrentie, maar we zien dat niet echt als een serieus bedreiging," verzekert David Manero.

Verdubbeling van productie in drie jaar tijd
Cerima Cherries verkoopt alleen kersen die het bedrijf zelf heeft geproduceerd. Er is nu al sprake van een areaal van 400 hectare. "De helft hiervan is nog niet in volledige productie hoewel we verwachten dat dit wel het geval zal zijn met een jaar of twee, drie. Op dit moment produceren we ongeveer 2 miljoen kilo kersen per seizoen. Met drie jaar zullen we de capaciteit hebben voor 5 miljoen kilo, waarmee ook de constante uitbreiding van onze logistieke infrastructuur gemoeid is," zegt David.



Cerima Cherries heeft drie merken: Wapa, Cerima en Delice. Alle drie hebben een vergelijkbare kwaliteitsstandaard.




Voor meer informatie:
David Manero
Cerima Cherries
T: +34 977 418 346
M: +34 696 869 388
cerima@cerimacherries.com
www.cerimacherries.com
Publicatiedatum: