Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dick Ridder doet oproep na brand

"Tuinbouw Nederland, help de Kretenzische collega's!"

Tholen -"Vorige week donderdag is een deel van het tuinbouwgebied rondom de stad Ierapetra op Zuid Kreta getroffen door een brand met verregaande gevolgen voor meer dan 500 tuinbouwers en hun families." Dat schrijft Dick Ridder op zijn Facebookpagina. De Nederlandse hotelhouder woont in Mirtos op Kreta en heeft gezien wat voor schade de brand aan de tuinbouw heeft toegebracht. Hij roept de Nederlandse tuinbouw op om de telers in het gebied te helpen.





Verwoestend vuur
Op 21 april barstte het vuur los in de regio Ierapetra. 10.000 hectare natuur en bebouwing werd in een paar uur verwoest. Ook een flink aantal kassen - van hout of aluminium, overdekt met folie, gingen in vlammen op. Het gebied is, mede dankzij Nederlandse invloeden, met een areaal van zo'n 1200 hectare het belangrijkste tuinbouwgebied van Kreta.

"Telers die niet getroffen zijn door de brand kunnen hun oogst niet meer verkopen vanwege roetschade en brandsmaak", vertelt de Nederlander Dick Ridder, die al jaren op het eiland woont. Volgens hem hoeven de telers van de verzekeraars en overheid niet veel te verwachten. Er is noodhulp toegezegd om de irrigatiesystemen weer op orde te brengen - maar er is veel meer nodig, vertelt hij. "Kreta is als leverancier van groenten en fruit voor Griekenland weliswaar nog redelijk op de been, maar deze catastrofe is voor dit gebied bijzonder groot. En het menselijk leed idem dito."






Hulp gezocht
Daarom doet hij een beroep op de Nederlandse tuinbouw: help de Griekse collega's. "We zoeken nu naar vormen om dat te doen. Gisteren sprak ik met een teler die aangaf dat er in Nederland veel kassen opgeslagen staan - maar we hebben hier niets aan glazen kassen. Het moet folie zijn", vertelt hij. "Daarom zoeken we ook naar andere manieren om een bijdrage te kunnen leveren. Kassen moeten weer worden opgebouwd. Zaden en planten opnieuw gekocht, machines en werktuigen aangeschaft. We zoeken naar mensen die daar een bijdrage aan kunnen leveren."

Het seizoen op Kreta duurt nog twee maanden - dan wordt het er te warm. In augustus worden de kassen gereed gemaakt voor het nieuwe seizoen.

Op het eiland is een standbeeld te vinden van Paul Kuijpers. De Nederlander introduceerde vorige eeuw de kasteelt op Kreta.

Voor meer informatie of hulp:
Dick Ridder
Mirtos Zuid Kreta
0030 - 693 2735 224
info@mertiza.com