Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Kersenmarkt is het meest moeilijk te voorspellen"

Italiaans kersenseizoen start met hoge prijzen

Tholen - Het seizoen van Italiaanse kersen is dit jaar vroeger van start gegaan dan anders. "Ze zijn zo'n tien dagen eerder gearriveerd", vertelt Dirk Biltereyst van importeur Van Lier. "De weersomstandigheden in Italië zaten mee en hierdoor kunnen we de mooie kersen van Orchidea Frutta nu al aanbieden."

Hoge prijzen
In België is het nog vrij koud. "Hierdoor loopt de afzet nog maar mondjesmaat. De prijzen liggen natuurlijk ook nog hoog, maar dat is normaal voor de start van een seizoen. Momenteel vragen we 11 tot 13 euro per kilo." Volgens Dirk is het moeilijk te voorspellen hoe het seizoen gaat lopen. "Voor bijna alle groenten en fruit kun je niet concreet zeggen hoe het over twee weken zal zijn, maar bij kersen is vooruitblikken waarschijnlijk het meest ingewikkeld. Het is een zeer delicaat product. Eén hagelbui kan volstaan om een groot gedeelte van een productiezone te vernietigen. Ook qua markt moeten we het per dag bekijken en zijn er veel factoren die de situatie beïnvloeden. Het aanbod uit andere landen, de kwaliteit, het aanbod van ander fruit, noem maar op. Veel is afhankelijk van de klimatologische omstandigheden in de productiezones. Ook de Belgische productie heeft invloed. Nu is alles in bloei en het is afwachten wat het jaar voor volumes gaat brengen en hoe hoog de prijzen gaan zijn."



Jaarrond kersen
Van Lier importeert wereldwijd kersen. "Op dit moment verkopen we Italiaanse, maar binnenkort zullen we zowel Spaanse als Franse kersen in ons assortiment hebben. Daarna, aansluitend op het Belgische seizoen, starten wij met de Amerikaanse en Canadese kersen. Rond de jaarwisseling hebben we Chileense en Argentijnse kersen in het gamma."



Orchidea Frutta
De Italiaanse kersen worden gepresenteerd onder het merk Orchidea Frutta en verpakt in doosjes van twee kilo. Later op het seizoen worden de kersen eveneens in vijf kilo verpakt. Orchidea Frutta is een Italiaanse teler en exporteur. Het bedrijf is sinds jaren de partner van Van Lier en wordt geprezen omwille van zijn innovatie in nieuwe druivenvariëteiten en kersen.

Voor meer informatie:
Dirk Biltereyst,
Van Lier nv
dirk.biltereyst@vanlier.be
T : +32 2 215 49 15