Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marcel van Lith, The Greenery:

"Weer zit nu tegen, maar gehele zachtfruitcategorie vertoont stijgende lijn"

Tholen - De zachtfruitmarkt is volop in beweging. "Iedereen anticipeert op een groeiende vraag. Vaak worden de blauwe bessen en frambozen er uitgelicht als het over de groei gaat, maar ook voor bramen en rode bessen voorzie ik de komende jaren een verdere groei", vertelt Marcel van Lith van The Greenery. Hij geeft zijn visie op de markt voor de verschillende zachtfruitsoorten.



Rode bessen
De Hollandse rode bessen zitten momenteel aan het eind van het bewaarseizoen. "We sluiten het seizoen iets eerder af dan vorig jaar, toen we kwalitatief iets betere bessen tot onze beschikking hadden die we zelfs tot half mei konden bewaren. Nu is de bewaarbaarheid iets minder en zijn we naar verwachting volgende week klaar", vertelt Marcel. "Het is een redelijk goed jaar geweest en ik denk dat de telers ook terug kijken op een tevredenstellend seizoen. Kwalitatief zijn er weinig problemen geweest."



"Behoudens wat import van Chileense rode bessen aan het begin van het jaar, wordt het gros van de rode bessen in Nederland geteeld en bewaard en is er nauwelijks import. Met onze ervaring in de teelt en bewaring hebben we daar als Nederlandse sector een unieke positie mee opgebouwd", vervolgt de zachtfruitverkoper. "De rode bessen gaan veelal voor export weg. Frankrijk en Duitsland zijn grote afnemers, maar er gaan ook redelijke volumes weg naar landen als Oostenrijk en Zwitserland en verre bestemmingen als het Midden-Oosten."



Bramen
Het Hollandse bramenseizoen is net gestart vanuit de kassen. "Tot nu toe zijn de prijzen goed, maar de aanvoer is nog erg beperkt. In Nederland en Belgiƫ zien we een duidelijke groei van de bramenaanvoer. De markt groeit weliswaar wat minder hard dan blauwe bessen en frambozen, maar de groei is er en die zie ik de komende jaren zich voortzetten. Daarom is het ook goed dat het aanbod met de markt meegroeit", vertelt Marcel. "Wel zie je bij bramen dat het in geval van prijsdruk lastiger is om extra verkoop te genereren dan ander zachtfruit, omdat het geen typisch product voor retailers is om actie mee te voeren."



Frambozen
Ook de aanvoer van frambozen uit de Nederlandse kassen kwam medio april op gang. "Op dit moment bestaat onze aanvoer nog voornamelijk uit het ras Lagorai, waarvan we de exclusieve verkooprechten hebben in Nederland. Straks komen daar de Grandeur een Kwanza nog bij", vertelt Marcel. "De frambozenprijzen zijn tot op heden goed geweest, alhoewel er nog een flink volume uit Portugal en Spanje op de markt is. De retail levert nu hoofdzakelijk importproduct en het zal van de beschikbaarheid en het prijsverschil afhangen wanneer men overschakelt op Nederlandse frambozen. Maar de volumes uit de Nederlandse kassen zijn nog niet al te groot en van prijsdruk is geen sprake. Specifieke klanten zijn vaak bereid wel iets meer te betalen voor het product uit de Nederlandse kassen."



Het Nederlandse frambozenseizoen zal tot en met begin december duren. Dan worden de laatste kasframbozen geplukt. Het vollegronds frambozenseizoen begint half juni en duurt tot eind oktober. Dankzij de import van frambozen uit Spanje, Portugal en Mexico kan The Greenery jaarrond voldoen aan de vraag naar frambozen.

Aardbeien
Zakte vorige week de aardbeienprijs behoorlijk weg, inmiddels is de markt weer aardig hersteld. "De aanvoer vanuit Spanje en Portugal is nog redelijk groot. Dat geeft wat druk, maar retailers zijn in deze tijd van het jaar wel snel bereid om over te schakelen naar Hollands product", vertelt Marcel. "Momenteel zit het weer voor de gehele zachtfruitverkoop in Nederland en elders in Europa tegen, maar ik verwacht dat als er een omslag in het weer komt dat zowel de volume als de vraag snel zullen toenemen."

Voor meer informatie:
The Greenery
Marcel van Lith
Tel: 0180 656 974
m.vanlith@thegreenery.com
www.thegreenery.com