Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
van 27 naar 44 miljoen euro

Flink meer GMO uitgekeerd in 2015

Tholen - Nederlandse producentenorganisaties hebben in 2015 flink meer GMO uitgekeerd gekregen dan in 2015: 44 miljoen euro, tegenover 27 miljoen het jaar ervoor. Nog steeds ligt het niveau lager dan in de drie topjaren ervoor. Toen kregen telersverenigingen gemiddeld 70 miljoen euro voor hun operationele programma's.


Klik hier voor de vergroting van de tabel.

2014 laag
In 2014 was het niveau veel lager dan de jaren ervoor. Dat had verschillende oorzaken: het intrekken van de erkenning van een grote producentenorganisatie en het uitstellen van betalingen naar 2015 vanwege schorsingen.
In 2015 waren er in Nederland 12 erkende producentenorganisaties. Circa 60 procent van de Nederlandse AGF-productie wordt via GMO-erkende producentenorganisaties afgezet. Doordat Harvest House en DOOR geen aanspraak maken op de subsidie, is het percentage telers aangesloten bij een erkende coƶperatie veel lager dan voorheen. In de topjaren lag dat percentage rond de 90 procent.


Steun in sector groente en fruit - zowel de operationele programma's als crisissteun. Bekijk hier de cijfers van vorig jaar.

Buitengewone maatregelen
In 2011 werd de tuinbouw geconfronteerd met de EHEC bacteriecrisis. In dat kader heeft de EU buitengewone marktondersteunende maatregelen getroffen. De laatste betalingen in dit kader zijn gedaan in 2014. In 2014 zijn er ook buitengewone maatregelen getroffen in reactie op het invoerverbod dat Rusland op bepaalde landbouwproducten, waaronder groente en fruit, had ingesteld. Producentenorganisaties en individuele telers hebben van deze buitengewone maatregelen gebruik gemaakt. De betalingen voor deze maatregelen hebben zoals is aangegeven in de tabel plaatsgevonden in boekjaar 2015.