Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VK: nieuw onderzoek naar aardappelziekte

Wetenschappers van het Sainsbury Laboratorium en het Centrum Genoomanalyse hebben een nieuwe methode ontwikkeld om het isoleren van resistentiegenen tegen plantenziekten te versnellen. Ook hebben ze een nieuwe bron van resistentiegenen tegen de aardappelziekte geïdentificeerd in Solanum americanum, een wilde aardappelverwant. De techniek, genaamd SMRT RenSeq, moet de tijd die nodig is om nieuwe resistentiegenen te definiëren, aanzienlijk verminderen.

Professor Jonathan Jones en zijn laboratoriumcollega's van het Sainsbury Laboratorium zijn van plan meerdere resistentiegenen in een plant samen te brengen om het zo voor ziekteverwekkers moeilijker te maken te evolueren en de verdediging van de plant aan te tasten. De nieuwe techniek zal commerciële gewassen verbeteren en zal tot een hogere opbrengst leiden, waarbij het milieu-impact aanzienlijk wordt verminderd. Bovendien zal het de kosten voor de producent verlagen en daarmee uiteindelijk ook voor de consument.

De aardappelziekte blijft een grote bedreiging voor de aardappel- en tomatenproductie: de wereldwijde oogstverliezen worden geraamd op meer dan 4,5 miljard euro. Samen kosten preventiemaatregelen en oogstverliezen de Britse aardappeltelers ongeveer 70,7 miljoen euro per jaar. Aan maatregelen voor de aardappelziekte kan wel de helft van de totale aardappelproductiekosten worden toegeschreven.

Voor meer informatie over de werking van de techniek, klik hier.

Source: sciencedaily.com
Publicatiedatum: