Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bavaria Fruit Estate is klaar om internationale markt te betreden

Nieuwe mangorassen in Zuid-Afrika

De in Limpopo gevestigde fruitteler Bavaria Fruit Estate wil wereldwijd mango's gaan leveren. Het partnerschap tussen de grootste mangoteler van Zuid-Afrika en één van 's werelds grootste veredelingsbedrijven is gereed om de internationale mangomarkt te betreden. Momenteel worden op Bavaria Fruit Estate twee nieuwe rassen getest die afkomstig zijn uit Australië.




Bavaria Fruit Estate dankt zijn succes in grote mate aan de investeringen van ANB Investments en Pieter Scholtz van Blydevallei Sitrus. ANB-directeur Abs van Rooyen legt uit dat de joint venture gebruik maakt van de expertise van dochterbedrijven zoals Citrogold en Biogold, die gespecialiseerd zijn in intellectuele eigendomsontwikkeling en het op de markt brengen van nieuwe producten. Ook wordt samengewerkt met dochter Indigo Fruit Farming dat diverse citrusplantages beheert.

Incrementele marktgroei
Sinds het aantreden van de Duitse industrieel H.H. Thiele heeft Bavaria Fruit Estate een indrukwekkende groei doorgemaakt en is het verschillende belangrijke samenwerkingsverbanden aangegaan.



Naast de aanplant van mango's tussen 1991 en 1995 zijn er vanaf 1998 tot 2011 eveneens Valencia sinaasappelen, Turkse sinaasappelen en Star Ruby grapefruit aangeplant. In 1996 werd Bavaria Packers opgericht dat beschikt over een uiterst modern pakhuis en een drogerij met een capaciteit van respectievelijk 6000 ton verse mango's en 500 ton gedroogde mango's per seizoen. 

"Aanvankelijk was de uitbreiding van Bavaria Fruit Estate gericht op het leveren van mango's aan de Europese markt," legt Johann du Preez van Bavaria uit. "Om deze reden werd het vroege ras Tommy Atkins, het midden-seizoensras Kent en het late ras Keitt aangeplant. Ook de lokale rassen Heidi en Sensation werden op kleine schaal aangeplant voor verkoop op de lokale markt."

"Omdat de teelt van al deze verschillende rassen een specifieke aanpak vereist, werken we samen met telers in binnen- en buitenland. We zijn zelf ook een veredelingsprogramma gestart."



Door middel van een samenwerkingsovereenkomst met Westfalia zijn zowel geregistreerde als ongeregistreerde mangorassen geïntroduceerd. Bavaria beschikt momenteel over 84 rassen en kruisingen in hun genenpoel. Tevens worden er bij wijze van experiment 35 nieuwe en veelbelovende rassen geteeld. 

Scholtz heeft het nieuwe ras Rosa geïntroduceerd dat een niche op de binnenlandse markt vult. Bavaria beschikt over een gespecialiseerde kwekerij waar geïmporteerd en lokaal materiaal vermeerderd kan worden.

Vanwege de grote verscheidenheid aan rassen en de marketing richting grote retailers en handelaren in Europa, het Verre Oosten en Midden-Oosten heeft Bavaria een stevige en vruchtbare basis gelegd voor de mangoteelt in Zuid-Afrika.

Voor meer informatie:
Charlene Nieuwoudt
ANB Investments
Tel: +27 (0) 21 880 7033
Mob: +27 (0) 83 666 1480

Publicatiedatum: