Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
SunGold arriveert eind april in Europa

Zespri heeft hoge verwachtingen van Chinese markt

Op 21 april is het Zespri-seizoen in China officieel van start gegaan. Dit jaar liggen de verwachtingen voor de Chinese markt hoog. "We verwachten in 2016 zo'n 24 miljoen dozen kiwi's te verkopen. Dat is een derde meer dan de 18 miljoen van vorig seizoen", aldus CEO Lain Jager. "China is er klaar voor om de nummer één markt te worden als het gaat om volumes."



Op weg naar de volwassenheid

De China-strategie van Zespri is in een nieuwe fase beland, richting de volwassenheid. De groei moet gerealiseerd worden met vijf nieuwe verkoopkantoren. In de laatste drie jaar is het aantal personeelsleden gestegen van 25 naar 90. Er wordt nauw samengewerkt met lokale partners om de kiwi's te verhandelen. De strategie voor China is gewijzigd en is nu vergelijkbaar met de langetermijnstrategie voor Japanse en Europese markten. Dit is ook een belangrijk teken dat de Chinese markt volwassen aan het worden is. Zespri kiwi's zijn al zo'n tien jaar verkrijgbaar in China.

Zespri is nog steeds bezig met een onderzoek om haar kiwi's in China te telen. Zo willen ze jaarrond kunnen leveren in dit land. Normaal gezien leveren ze kiwi's uit het Noordelijk Halfrond als er geen productie is in Nieuw-Zeeland. Jager: "We zijn enthousiast over de mogelijkheden van samenwerkingen met Chinese telers."

Winstverwachting
Voor boekjaar 2017 heeft Zespri een winstverwachting na belastingen geraamd van 25 tot 30 miljoen dollar. Dit met uitzondering van de inkomsten van een nieuw areaal van 400 hectare Gold3. Zespri had eerder haar winstverwachting voor boekjaar 2016 al verhoogd met 13 miljoen dollar en raamde deze tussen de 32 en 35 miljoen dollar."

SunGold
De focus op de teelt van SunGold werpt ondertussen haar vruchten af. In alle markten is een goede vraag naar de Gold. Het is een recordseizoen, Zespri heeft een aanzienlijke toename in de volumes. De oogst wordt dit seizoen geraamd op 30 miljoen dozen. Er is nu nog een licentie goedgekeurd waarbij er nog eens 400 hectare Gold bij komt.

De wereldmarkt voor kiwi's wordt gedomineerd door groene rassen. SunGold biedt nieuwe mogelijkheden voor de consument met een andere smaak en goede gezondheidsvoordelen. Naar verwachting komen de eerste SunGold eind april in Europa aan. De Zespri Green zal later zijn dit jaar.
Publicatiedatum: