Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitsland: start vroege aardappelen voor de deur

De oogst van Duitse vroege aardappelen loopt van eind mei tot begin augustus. Alle aardappelen die voor 11 augustus geoogst worden, gelden als vroege aardappelen. In Duitsland kijkt men elk jaar weer ongeduldig uit naar de seizoensstart.

Wat maakt de vroege aardappel zo geliefd? Dat ligt vooral aan de versheid: dankzij een kort rijpingsproces hoeven liefhebbers van Duitse aardappelen niet tot in de herfst op de hoofdoogst te wachten - de aardappelen komen zogezegd direct op tafel zonder eerst bewaard te worden. Om de groei te bespoedigen, leggen telers vaak grote, herbruikbare folie over de akkers. Deze folie beschermt niet alleen uitstekend tegen vorst, maar verwarmt ook de grond en stimuleert zo de groei van de aardappelen.

Omdat vroege aardappelen geoogst worden voordat ze hun volledige rijpheid hebben bereikt, zijn er enkele verschillen met aardappelen die na 11 augustus geoogst worden. Zo hebben vroege aardappelen bijvoorbeeld een zachte schil die al door licht te wrijven onder lauwwarm water verwijderd kan worden. Verder hebben vroege aardappelen een laag zetmeelgehalte van circa 12 tot 13 procent. Ter vergelijking: later geoogste consumptieaardappelen hebben een zetmeelgehalte van circa 14 tot 16 procent. Vroege aardappelen zijn echter ook zeer beperkt houdbaar en moeten snel geconsumeerd worden – het beste is om ze direct na aankoop te verwerken. Indien dat niet mogelijk is kunnen de aardappelen maximaal twee weken op een koele en droge plaats worden bewaard. Gedurende deze periode moet men dan echter extra goed op groene plekken letten. Wanneer deze voor bereiding verwijderd worden, kunnen de vroege aardappelen echter nog goed gegeten worden.


Vroege aardappelen oogst men in Duitsland van mei tot augustus en worden niet bewaard, Foto's: © DKHV)
Publicatiedatum: