Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Export sales Peter Ng: "Watertekort en logistiek grootste uitdagingen"

Peri & Sons Farms marktleider in witte uien

Tholen - Ruim 35 jaar geleden begon Peri&Sons Farms met de teelt van uien in de Amerikaanse staat Nevada. In de loop der jaren is het uienbedrijf uitgegroeid tot een grote teler, verpakker en distributeur van rode, gele, witte en zoete uien, zowel biologisch als conventioneel. In de witte uien is het bedrijf zelfs marktleider. "We hebben een reputatie opgebouwd met de beste kwaliteit witte uien die er op de wereld te vinden zijn", vertelt Peter Ng, verantwoordelijk voor de export.


Peter Ng in het veld.

Vanaf 2007
Peri&Sons Farms heeft een totale productie van 170.000 ton uien per jaar. Naast de teelt in Nevada startte het bedrijf in 2007 met de teelt in Californië om haar klanten ook in de maanden april tot en met augustus van het totale assortiment te kunnen voorzien. "Onze oprichter David Peri houdt streng toezicht op het hele proces van planten, irrigeren, handmatige oogst, sorteren, opslag en verpakking. We zijn ervan overtuigd dat de uien uit Californië aan dezelfde hoge kwaliteitsnormen voldoen als waar we in Nevada bekend mee zijn geworden", vertelt Peter. Het bedrijf is al jaren GlobalGAP-gecertificeerd en ontving dit jaar als één van de eerste Noord-Amerikaanse teeltbedrijven het Sustainably Grown-certificaat van SCS Global Services.



Niet concurreren tegen Nederland

Hoewel Peri&Sons Farms verreweg de meeste uien levert op de binnenlandse markt, is ook de export van uien een belangrijke tak geworden. "Wij kunnen qua volumes niet concurreren tegen de gigantische uienexport uit een land als Nederland, maar ons voordeel is dat bepaalde bestemmingen een voorkeur hebben voor onze grote maten kortedaguien. Je kunt dan denken aan Latijns- en Zuid-Amerika en het Midden-Oosten en de havens in Zuidoost-Azië. Ook vanuit Japan is er altijd vraag naar Noord-Amerikaanse uien, maar dat land heeft ook lokale productie en de concurrentie van China ligt op de loer."



Kosten

Het uienbedrijf produceert zo'n 170.000 ton uien per jaar. Deze worden stuk voor stuk handmatig geoogst. "Maar gezien de stijgende arbeidskosten zal de industrie binnen afzienbare tijd zal Californië de omschakeling moeten maken naar de mechanische oogst", verwacht Peter. De arbeidskosten vormen niet de enige uitdaging. "Het watertekort aan de Westkust wordt nijpend en is een gevaar voor de uienindustrie. Verder zijn de logistieke kosten hier bijzonder hoog. Om een reefertruck van de West- naar de Oostkust te laten rijden betaal je meer dan 8.000 dollar. Men is nu bezig om een railservice te ontwikkelen, wat in de toekomst een goedkoper alternatief kan bieden."



Dit jaar is de oogst niet al te groot als gevolg van de weersomstandigheden. De uienmarkt kenmerkt zich ook in de Verenigde Staten door hoge pieken en diepe dalen. "Dat is een grote uitdaging. Ons grote voordeel is dat we grote retailers als Walmart en Costco beleveren. We telen een volume dat onze klanten nodig hebben en zijn veel minder afhankelijk van de daghandel. Daarbij willen we ten allen tijde kwaliteit leveren. Dat heeft er toe geleid dat we inmiddels één van de grootste seed-to-store-operaties van de uienwereld vormen", vertelt Peter.



Voor meer informatie:
Peter Ng
Peri & Sons Farms
430 State Route 339
Yerington, NV 89447
Direct: 1-213-438-9868
Mobiel: 1-805-407-3663
T: 775.463.4444
F: 775.463.4028