Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Businessclub Fresh Park Venlo in vegetarische sferen

"Vlees en AGF versterken elkaar"

Tholen - "Het eten van vlees heeft dezelfde uitwerking in de hersenen als roken en drinken," beweert Jaap Korteweg. Hij groeide op in West-Brabant en was voorbestemd om boer te worden. Na enkele jaren in een andere sector werkzaam te zijn geweest, kwam hij uiteindelijk toch weer op de deel en zag dat de agrosector behoefte had aan een revolutie. Woensdag 21 april praatte hij in het gebouw van The Scelta Institute de Businessclub Fresh Park Venlo bij over zijn missie om de grootste slager van Europa te worden zonder veestapel.



"De wereldhandel is een dumpmarkt. Alle landen beschermen elkaar om de voedselvoorziening veilig te stellen." Hierom richtte eind jaren 80 een vakbond op voor akkerbouwers. Toen eind jaren '90 de varkenspest rondwaarde in Brabant, werd Jaap gevraagd of zijn koelhuizen konden dienen als opslagplek voor de talloze kadavers. Na het zien van zoveel dood en verderf besloot Jaap zelf op een diervriendelijke, biologische manier runderen te gaan houden. Toen deze ook naar de slachtbank moesten, besloot hij vegetariƫr te worden.


Paul Jacobs van Aqui Fruit & Greens, Lei Mattheijssen, Ger Vissers van Vissers-Bastings, John Hansen van Hansen Logistiek en Rob Linders van Riny van der Staak


Lizbeth van den Boogaart en Ron de Greeff van Staay-Van Rijn



Miglena Marinova en Luca Iorio van Fris-Co Fruit & Vegetabels

"Ik besloot alleen nog maar vlees te eten als ik buiten de deur dineerde. Dat werden wel heel veel etentjes buiten de deur," aldus Jaap. Hij ging op zoek naar argumenten om vlees te eten en die argumenten uiteindelijk in te zetten om een milieuvriendelijker alternatief te creƫren. Dat argument werd de smaak. "Uiteindelijk is vee een tool om meer smaak te geven aan producten als mais en soja."


Eddy Joosten van Pegro Groeninkoop en Riny van der Staak


Harm van Raaij van Florazon en Marcel Denecke van Van Kempen Koudetechniek


Kim Hendriks van Sherpa en Johan van den Heuvel AB Texel Fresh Transport

Samen met compagnons ontwikkelde innovatieve boer een methode die drie keer minder soja gebruikt en dezelfde hoeveelheden vlees produceert als regulier vlees. "Het voordeel van de methode is dat het toepasbaar is op bijna alle soorten vlees. Waarom bijvoorbeeld niet een paar roestvrijstalen magen vullen met soja en mais? Dat scheelt enorm veel Co2 uitstoot van de koeien."


John Hansen van Hansen Logistiek en Erwin Linders van Vollenhoven Olie


Ingrid Henderickx van Fresh Park Venlo en Ruud Vosbeek van Weyers GmbH





Leon Giesen van Giesen Facilitair en Johan Wiersma van van Staay-Van Rijn


Anita Giesen van Giesen Facilitair



Een ander voordeel van het productieproces is dat vrijwel elke eiwit geschikt is voor de productie. "We halen de eiwitten uit mais en soja maar zijn ook al bezig met de verwerking van gele erwten." Zo lijkt het erop dat vlees en AGF elkaar niet hoeven af te wisselen of aan te vullen maar elkaar zelfs versterken.

Publicatiedatum:
Auteur:
©