Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Avocado's voeren 'schone' lijst aan

Aardbeien bovenaan 'Dirty Dozen' lijst met veel residuen

De Environmental Working Group heeft zijn consumentengids voor 2016 uitgebracht. Conventioneel geteelde aardbeien voeren de 'Dirty Dozen' lijst aan van AGF met de hoogste concentraties residuen. Zij nemen hiermee de plaats van appelen in, die vijf jaar lang op nummer één stonden.

98% van de onderzochte aardbeien bleken residuen van gewasbeschermingsmiddelen te bevatten. Op 40% hiervan werden residuen van 10 of meer verschillende gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen. Van een aantal van deze middelen is bekend dat zij relatief mild zijn. Andere middelen daarentegen worden in verband gebracht met het ontstaan van kanker, onvruchtbaarheid, hormonale stoornissen en neurologische afwijkingen.

Vroeger waren aardbeien een seizoensgewas dat gedurende een korte periode verkrijgbaar was. Door het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is de productie gestegen en het seizoen verlengd. In de staat Californië, waar de meeste Amerikaanse aardbeien geteeld worden, wordt op elke acre, (0,4 hectare), zo'n 136 kilo gewasbeschermingsmiddelen toegepast. Meer dan 27 kilo hiervan betreft conventionele chemicaliën. Voor het overige betreft het fumigans, vluchtige toxische gassen, die zich over grotere gebieden kunnen verspreiden, zoals nabijgelegen woonwijken en schoolpleinen.

Uit recent onderzoek naar gewasbeschermingsmiddelen blijkt dat kinderen, die blootgesteld worden aan hoge doses, vaker lijden aan ADHD en een verminderde intelligentie hebben. Er werd eveneens aangetoond dat basisschoolkinderen, gedurende de zomermaanden, wanneer zij veel fruit eten, hogere waardes gewasbeschermingsmiddelen in hun bloed hebben. Na vijf dagen biologische AGF gegeten te hebben, bleken de kinderen echter weer 'schoon' te zijn. 

De 'Dirty Dozen' lijst richt zich op AGF die veel residuen van gewasbeschermingsmiddelen bevatten. Aardbeien, perziken, nectarines en appelen bevatten vaak sporen van één of meerdere gewasbeschermingsmiddelen. De gemiddelde aardappel bevat qua gewicht de meeste residuen.

Avocado's daarentegen staan nog steeds op nummer één in de 'Clean Fifteen' lijst. Op deze lijst van 'schone' AGF staan producten die minder dan 1% residuen bevatten.


Klik hier/here om de lijst te lezen op mindbodygreen.com.
Publicatiedatum: