Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Papier van tomaten- en paprikaplanten

Schut Papier uit Heelsum heeft een nieuwe papiersoort op de markt gebracht die mede gemaakt wordt uit de vezels van tomaten- en/of paprikaplanten. Schut Papier heeft plannen om op termijn ook andere agrarische reststromen in te zetten bij de papierproductie.

Schut Papier is met een productievolume van 3500 ton de kleinste papierfabriek van Nederland. "En dat maakt ons ook meteen de meest flexibele fabriek van ons land," zegt algemeen directeur René Kort: "Mede omdat we zo flexibel zijn, raakten we betrokken bij een onderzoeksproject van het Dutch Bio Refinery Cluster. Smurfit Kappa wilde een verpakking ontwikkelen op basis van vezels van tomatenplanten. Hun eigen apparatuur is echter veel te groot om voor het onderzoek te gebruiken. Onze papiermachine heeft hier wel de ideale schaal voor en zo konden wij aanhaken. We hebben twee jaar aan de verpakking gewerkt. Ondertussen deden we heel veel kennis op over hoe je vezels uit agrarische reststromen moet bewerken om als grondstof voor papier te kunnen dienen."

Met deze kennis heeft Schut Papier "Valorise by Schut Papier" ontwikkeld. "Het papier bestaat voor een deel uit vezels van tomaten- en/of paprikaplanten, zegt Kort. "We willen maximaal bijdragen aan de realisatie van een biobased economy. Het restmateriaal van de één kan heel goed de grondstof voor een ander zijn. Door nu verstandig om te gaan met onze grondstoffen, geven we ook de generaties na ons een leefbare wereld. Voor ons betekent dat heel concreet dat we zoveel mogelijk houtvezels willen vervangen door vezels uit reststromen. Na de oogst van bijvoorbeeld tomaten wordt de plant als afval beschouwd. Dat is natuurlijk onzin, want ook de stengels bevatten interessante stoffen voor bijvoorbeeld verf, lijm, gewasbeschermingsmiddelen en zitten boordevol vezels voor papierproductie. Voor iedereen betekent dit winst. De telers verwaarden een reststroom en we werken er allemaal duurzamer door."

Lees meer op Agro & Chemie
Publicatiedatum: